Delad bild på Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö och Blekingesjukhusets entre.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö om att antalet inlagda för allvarlig covid-19 halverats efter månadsskiftet. Foto: SVT

Halvering av antalet inlagda med allvarlig covid-19 i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

I början av december har antalet inlagda för allvarlig covid-19 halverats i Blekinge jämfört med i slutet av november. Enligt smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö handlar det om att länet ligger i framkant när det gäller vaccineringen.

Smittspridningen ökar när temperaturen sjunker och fler möten mellan människor sker inomhus. Trots det är antalet inlagda på sjukhus med allvarlig covid-19 runt tio personer så här i början av december, jämfört med 20 personer i slutet av november.

– Det ser mycket bättre ut, säger Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Hög vaccinationstäckning

Vid en jämförelse med resten av landet låg vaccinationstäckningen i Blekinge högt i slutet av november. Det är enligt Bengt Wittesjö en bidragande orsak till halveringen av antalet inlagda med allvarlig covid-19.

– Vi hade högst vaccinationstäckning bland dem som är över 80. Vi låg högt även bland dem som är över 65. Nu har en hel del regioner kommit i fatt oss, men vi ligger fortfarande bra till, säger han.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.