Ägaren till Studentbåten i Karlskrona samlar på sig stora bötesbelopp ju längre båten tar upp en kajplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du hur Studentbåten ser ut nu och hur kommunen resonerar kring nästa steg för att bli av med båten från Hattholmen. Foto: SVT

Hamnchefen om Studentbåten: ”Svårt att komma vidare”

Publicerad

Ägaren till den eftersatta Studentbåten i Karlskrona riskerar att bli skyldig nästan 3,5 miljoner kronor till Karlskrona kommun och staten. Det handlar dels om uteblivna hyror men också vitesförelägganden som överklagats.

Hyresavtalet för Studentbåten vid Hattholmen i Karlskrona sades upp i slutet av sommaren och nu vill kommunen bli av med hyresgästen fortast möjligt.

– Det finns olika sätt man kan strama åt situationen för ägaren och kanske accelerera upp en process men jag vill inte gå in på de detaljerna nu, säger hamnchef Ola Gren.

Studentbåten i Karlskrona

Ligger efter med hyran

Förutom att ägaren till båten låtit den ligga kvar trots att bygglovet för båten gick ut hösten 2020, har han också struntat i att betala hyra för kajplatsen.

– Det är flera år sedan han betalade senast. Han har 1,6 miljoner i skulder till kommunen och vi har jagat honom på olika sätt för att försöka få kontakt. Det är en svår person att få kontakt med, säger Ola Gren.

Nu när kajplatsen är uppsagd, hur länge får båten ligga kvar?

– Det finns egentligen inget bortre datum utan nu när avtalet är uppsagt får ägaren betala dagstaxa och det blir mycket dyrare.

Flera intresserade av att köpa

Trots att Kronofogden tidigare givit upp försöken att sälja båten lades den ut på en internationell säljsajt för fartyg för några veckor sedan. Nu har flera intressenter har hört av sig.

– För ägaren är den ett problem men för köparen är båten en möjlighet, säger båtmäklare Rune Riktor.

Hör mäklaren berätta om intressenterna i klippet nedan

En person i en ljus orange flytväst står framför stilla hav, med en klar himmel i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Båtmäklare Rune Riktor har kontakt med flera som är intresserade av att köpa Studentbåten i Karlskrona. Foto: Privat

Då de fortfarande är tidigt i processen är det svårt att säga hur lång tid försäljningen kommer att ta. En utmaning för potentiella köpare är att båten måste bogseras iväg då den inte får ligga kvar i Karlskrona.

– De som är intresserade nu vet vad det rör sig om, säger Rune Riktor.

Vill reda ut skulderna

– När vi närmar oss ett avtal med någon så bör ägaren göra en klargörande med kommunen och Kronofogden för att vara säker på att alla är intresserade av att finna en lösning, säger båtmäklaren Rune Riktor.

SVT har inte fått kontakt med ägaren av Studentbåten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentbåten i Karlskrona

Mer i ämnet