man leds in i rättegångssal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rättegången mot mannen som misstänks för en rad sexuella övergrepp mot barn inleddes under torsdagen. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

Känslosamt när rättegången mot skolvåldtäktsmannen inleddes

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en känsloladdad rättegångsstart i Blekinge tingsrätt – när den skolanställde som står åtalad för flera fall av våldtäkt mot barn anlände till rättssalen.

Åhörare på plats grät när åtalspunkterna lästes upp.

Det var en sammanbiten stämning vid Blekinge tingsrätt under torsdagsmorgonen när rättegången mot den 22-årige skolanställde drog igång.

Starten av rättegången blev försenad på grund av en trafikolycka på E22 , och alldeles innan start byttes rättegångssalen till en större. När rättegången väl kom igång fördes den misstänkta mannen in i rättssalen med en tröja över huvudet.

Den åtalade mannen satt med händerna i knäet medan åklagare Nina Ljung läste upp de 19 åtalspunkterna som han misstänks för – samtidigt hördes snyftningar från de föräldrar till barnen som satt i rättssalen.

– Alla målsägande tycker att det här är fruktansvärt, säger Johanna Pålsson, målsägandebiträde till ett av offren.

Totalt är det fem målsägande, alla barn under 15 år. Barnens företrädare yrkar på skadestånd, på sammanlagt över 2,5 miljoner kronor. Precis som i polisförhören så erkänner den åtalade mannen majoriteten av gärningarna.

Hör målsägarbiträdet Johanna Pålsson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.