Olofström
Vilboksskolan har ansökt om att få sätta upp kameror utomhus och väntar på att få besked från Datainspektionen. Nu i januari kommer de att få veta om deras ansökan får avslag eller beviljas.
Sölvesborg
Bokelundsskolans byggnad bevakas utifrån och systemet är kopplat till ett inbrottslarm. Skolan sökte tillstånd för detta för några år sen efter att ha haft mycket inbrott.
Karlshamn
Österslättsskolan har inget bevakningssystem i dag, men efter att flera fönster krossades under jullovet, planerar nu rektor Salim Saab att diskutera en ansökan om kamerabevakning.
– Vi skulle behöva ha det, jag ska ta det med min chef, säger han.
Ronneby
Gymnasieskolan Knut Hahn har kamerabevakning inomhus och elever och anställda har passerkort för att kunna komma in i byggnaden.
Snäckebacksskolan har funderat på att ansöka om bevakning efter all skadegörelse som varit under förra året. Men i nuläget avvaktar man den ombyggnation som skolan ska genomgå.
– Under hösten här har det varit lugnt faktiskt. De hoppas ju kunna påbörja bygget innan sommaren, skolan ska i alla fall stå klar till höstterminen 2021. Så vi får se längre fram helt enkelt, säger rektor Ulrika Lundin.
Karlskrona
Törnströmska gymnasiet har bevakning på vissa platser inomhus, som inte har krävt något tillstånd från Datainspektionen. Skolan har ansökt om att få bevaka fler platser utomhus, dessa platser kräver tillstånd, det informerar Marina Eriksson på Karlskrona kommun.
Sunnadalskolan har ansökt om nytt tillstånd både inom- och utomhus. Skolan har tidigare bevakats, men tillståndet har gått ut.
Kommunen har som mål att ansöka om kamerabevakning för både Jändelskolan i Jämjö och Lyckeby Kunskapscenter, under 2020. Men var kamerorna skulle placeras är i nuläget oklart.
– Det har vi inte rett ut än. Därför har vi heller inte ansökt ännu, säger Marina Eriksson.