• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Carina Karonen, verksamhetsutvecklare för konstsamlingen i Region Blekinge framför en offentlig skulptur i Karlskrona.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carina Karonen visar ett exempel på ett konstverk, som skapats med pengar från en andel av Region Blekinges byggkostnader – exemplet är skulpturen ”A Point of View” av Eva Larsson. Foto: SVT

Här blir det nya konstverk när det byggs nytt i Blekinge

Publicerad

Karlskrona, Olofström och Region Blekinge använder fortsatt en del av byggbudgeten till konst när de bygger nytt.

Däremot slopar nu Karlshamn pengar till konst vid nybyggen – något som även Sölvesborg och Ronneby gjort sedan tidigare.

Som vi berättat tidigare slopar nu Karlshamn enprocentsregeln, det vill säga att en procent av kommunens byggkostnader används till konst. Vi har därför kollat hur det ser ut i resten av Blekinge.

Sedan tidigare följer inte heller Sölvesborg och Ronneby enprocentsregeln. Den enda kommun i Blekinge som följer enprocentsregeln fullt ut är Karlskrona.

”Bättre miljöer”

Olofström följer regeln på det sättet att 0,4 procent av byggkostnaderna läggs på konstnärlig offentlig utsmyckning. Region Blekinge lägger 0,5 procent av byggkostnaderna på konst.

– Det blir bättre för en plats och skönare miljöer när man satsar på konst. Det skapar också ett kulturellt, ekonomiskt och socialt värde, säger Carina Karonen, som är verksamhetsutvecklare för Region Blekinges konstsamling.

Hon säger också att människors tillgång till konst kan ha olika betydelser i olika situationer, till exempel att bidra till motståndskraft vid krissituationer.

– Om det blir kris eller krig så behöver man en identitet, och det finns i konsten, säger Carina Karonen.

I klippet: Se några av konstverken som finns runtom i Blekinge.

Enprocentsregeln

  • Den så kallade enprocentsregeln innebär att en procent av kostnaden vid om-, till- och nybyggen används till offentlig konstnärlig utsmyckning.
  • 41 procent av Sveriges 290 kommuner och 55 procent av landets 21 regioner tillämpar enprocentsregeln.

Källa: Statenskonstrad.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.