Sölvesborgs folkhälsostrateg Maria Torstensson på Blekinges första vänskapsbänk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blekinges första vänskapsbänk är placerad i Sölvesborg. En viktig symbol för att lyfta psykisk ohälsa, menar folkhälsostrateg Maria Torstensson. Foto: Karin Karltun/SVT

Här får Blekinge sin första vänskapsbänk

Publicerad

Mitt i biblioteksparken i Sölvesborg står numera en gulmålad bänk. Det är en vänskapsbänk och tanken är att den ska bjuda in till samtal om psykisk ohälsa.

Konceptet vänskapsbänk startade i Zimbabwe 2006 och finns redan i flera kommuner i landet. Men det här är den första i Blekinge.

Den som sätter sig på bänken visar att hen är öppen för samtal. Det kan handla om vad som helst, vädret eller djupare känslor. På bänken finns det även en QR-kod med information om vart det går att söka hjälp när man mår dåligt.

– Det påverkar ju hela livet hur man mår i själen. Det här är ett sätt att öka omtanke och medmänsklighet och ska symbolisera hur viktigt det är att våga prata om psykisk ohälsa, säger Maria Torstensson som är folkhälsostrateg på Sölvesborgs kommun.

Suicidpreventiva dagen

Invigningen av den nya vänskapsbänken sker i samband med den internationella suicidpreventiva dagen, idag den 10 september. Dagen uppmärksammas även på andra sätt på flera håll i länet.

Både Olofströms och Karlshamns kommun öppnar mötesplatser under kvällen där det bland annat finns information, samtal, berättelser, musik samt möjlighet att tända ljus och fika.

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta på deras hemsida.

Jourhavande präst nås via 112, be om att få prata med jourhavande präst. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta eller mejla.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd 020–181800. Alla kvällar 19–22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Här finns även en längre lista med var du kan vända dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.