Tornfalken föll ner från ett industritak i Karlshamn. Hos viltrehabiliterare Bengt-Arne Nilsson i Sölvesborg får den en chans att friska till innan den släpps ut i friheten igen. Foto: Towe Olsson/SVT

Här får skadade vilda djur en chans att överleva

Publicerad

Bengt-Arne Nilsson i Sölvesborg har trädgården full av skadade djur. Här får de bo tills de har frisknat till och är redo för ett liv i det vilda igen.

– Den dagen du ger djuren friheten igen, den dagen kan inte mätas med något annat, säger han.

Bengt-Arne Nilsson är Blekinges enda viltrehabiliterare, som med tillstånd från länsstyrelsen tar hand om skadade djur. Något han gör på ideell basis.

– Det är mitt sätt att bidra till mångfald i naturen. Jag vill hjälpa till så gott det går, säger han.

Räddar igelkottar och ekorrar

Han brukar ta hand om cirka 40 vilda djur per år. Det är alltifrån igelkottar till harar, ekorrar och fåglar. När SVT hälsar på har han hand om en tornfalk, en kattuggla, en ormvråk och två tornsvalor.

I videoklippet ovan får du träffa tornfalken och berättar Bengt-Arne Nilsson vad du ska göra om du hittar en fågelunge som har trillat ur sitt bo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.