Barn i traditionella kläder dansar utomhus i en grönskande miljö. En grupp barn håller varandras händer och rör sig i en cirkel, medan ett barn står snett bakom dem, klädd i en ljusblå skjorta. I bakgrunden syns en röd stuga bland träden, vilket skapar en somrig och lekfull atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Morgonpsalm, lekar men också en skamvrå. Under tisdagen fick eleverna på Aspöskolan testa på hur det var att gå i skolan för 100 år sedan. Spela klippet för att höra vad de tyckte. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

Här går barnen på Aspö i skolan som för 100 år sedan

Publicerad

I år är det ett sekel sedan det gula huset byggdes och Aspö fick en ny skola. Det firades genom att återskapa en skoldag som den skulle ha varit för hundra år sedan.

Det var ingen vanlig dag på Aspöskolan under tisdagen. När eleverna kom till skolan på morgonen fick de ställa upp sig på led hälsa på magistern och sedan sjunga morgonspalm.

– Vi har haft en skoldag som den var för 100 år sedan, säger läraren Ola Carleke.

Spela klippet för att höra vad dagens elever tyckte om tidsresan.

Tidigare elever hälsade på

Den speciella skoldagen var en del av Aspöskolans 100-årsfirande. Men det var inte bara dagens elever som uppmärksammades även tidigare elever var inbjudna för att få se sina gamla skola.

En av dem var Ingrid Clausen vars familj har gått på Aspöskolan i flera generationer.

– Det är min pappa, jag och så mina barn, berättar hon.

Hennes första skoldag var på höstterminen 1957.

– Den är ju inte sig lik inuti precis, säger Ingrid Clausen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.