En person står på en plattform som är markerad med nummer 16 och observerar en tävling i fåraherdning. Flera får är i fältet framför dem, där de rör sig mot en kon som markerar en del av banan. I bakgrunden syns en vidsträckt grön gräsmatta och en del bilar på vägen. SM i fårvallning, unghundar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I helgen pågår SM i fårvallning i Blekinge, där 40 unghundar gör upp om vinsten. I klippet får du bland annat se Kallingebon Ebba Månsson med sin hund Scilla. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Här gör Sveriges bästa unghundar upp i SM i fårvallning

Publicerad

De 40 bästa unghundarna gör i helgen upp i SM i fårvallning i Blekinge.

– Man får ett väldigt starkt band mellan hunden och en själv, säger Ebba Månsson, 24-årig tävlande från Kallinge.

På Björketorps gård i Blekinge pågår svenska mästerskap i fårvallning. Det är två olika tävlingar, där temat är ungdom. I den ena tävlingen är det föraren som ska vara ung. I den andra handlar det om hunden.

– Då får föraren vara vilken ålder som helst, men hunden ska vara under 3 år, berättar publikvärd Lena Karlsson.

Något genetiskt

24-åriga Ebba Månsson från Kallinge tävlar både som ungdom själv, då med bordercollien Lilja – men även i unghunds-SM med 2,5-åriga hunden Scilla.

– Hon är väldigt öppen och enkel att samarbeta med. Jag fastnade för vallning för ungefär fem år sedan. Det är något genetiskt som de bara kan, vilket känns väldigt häftigt, säger Ebba Månsson.

Se och hör mer om tävlingen i klippet ovan.

24-åriga Ebba Månsson från Kallinge tävlar för Blekinge vallhundsklubb tillsammans med sina bordercollies Lilja och Scilla. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.