• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Marcus Kicklighter pekar mot en datorskärm medan en annan kursdeltagare sitter bredvid och tittar intresserat. På bordet syns två burkar med dryck och en svart flaska. Bakgrunden visar en kontorsmiljö med flera datorer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Kicklighter var en av deltagarna under kursen, spela klippet för att höra vad han tyckte. Foto: Karin Karltun/SVT

Här lär sig BTH-studenter att stoppa hackerattacker

Publicerad

I BTH:s nya datorlabb går det att visualisera olika typer av cyberattacker. Under onsdagen invigdes labbet med en kurs för försvarsmakten, näringslivet och studenter.

En bank har blivit utsatt för en hackerattack och nu gäller det att lokalisera hotet, ta reda på konsekvenserna och så snabbt som möjligt stoppa attacken.

Händelseförloppet är välkänt även om just det här scenariot är fiktivt. Det är nämligen en av uppgifterna under onsdagens kurs i cybersäkerhet.

– Det som är unikt med det här labbet är möjligheten att visualisera de här attackerna, säger teknologie doktor Anders Carlsson och fortsätter:

– Då är det möjligt att få med flera yrkesgrupper och lära dem att fatta beslut i rätt tid.

”Lägger inte ribban tillräckligt högt”

Enligt honom är kunskapen om cybersäkerhet generellt ganska låg.

– I Sverige är vi ganska blåögda och lägger inte ribban tillräckligt högt. Det är många som upptäcker attacker när det är försent.

Kunskapsutbyte

Studenten Marcus Kicklighter var en av dem som var med på kursen, han läser till civilingenjör i datasäkerhet.

– Det är kul att träffa folk från näringslivet som kan ge input som jag annars inte skulle ha, säger han.

Spela klippet för att se mer av labbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.