Askgravlunden invigdes sent i höstas men är ännu inte helt klar. Fler växter och dekorationer ska komma till, men de första som ska vila där har blivit gravsatta.
Platsen är uppdelad i tre delar: en med temat jordbruk, en annan med skogsbruk och den sista med fiske.
I jordbruksdelen har bland annat ett äppelträd, rabarber, kryddor och potatis planterats för att följa temat – bara någon meter från gravarna.
Se bilder på potatisodlingen i klippet ovan.
– Tanken är inte att man ska äta det som odlas här, men det är frivilligt om man vill det, säger Anna Gunnarsson som är kyrkogårdsarbetare vid i Bräkne-Hoby.
Väckte starka reaktioner i Småland
Det här är inte första gången som ätbara växter odlas på en kyrkogård. I somras väckte ett liknade initiativ i Traryd, Småland, starka reaktioner när gravarna där fick sällskap av en grönsaksodling.
Och bland Bräkne-Hobyborna är reaktionerna blandade, vissa tycker det är äckligt medan andra tycker att det är fint.
– Det finns väl alltid åsikter, men där vi odlar är det ingen gravsättningsyta och det har aldrig varit det heller, säger Anna Gunnarsson.
Hör mer om detta i klippet ovan.