Här ska flyktingarnas djur få veterinärkoll i Verköhamnen

Uppdaterad
Publicerad

De husdjur som kommit med flyktingar från Ukraina får nu ett eget mottagningstält i Verköhamnen. Här kommer djuren kontrolleras av veterinär.

Det är Jordbruksverket som har beslutat att inrätta kontrollpunkter i anslutning till de hamnar dit många av flyktingarna kommer. Vid dessa kontrollpunkter kommer verkets veterinärer att undersöka de husdjur som medförs från Ukraina.

Frivilliga Automobilkåren Blekinge, FAK, är de som fått uppdraget av Jordbruksverket att sätta upp ett mottagningstält för djur i anslutning till färjeterminalen i Karlskrona. Det blir det andra tältet som sätts upp. Tidigare har ett mottagningstält satts upp i Nynäshamn.

– De säger att var tionde flykting har något husdjur med sig. Så det känns jättebra att få göra en insats för de som kommer hit, säger Rolf Svensson på FAK-Blekinge.

Hör mer och se bygget av tältet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.