Tarek Nasab är en av studenterna på den nya utbildningen. Foto: Henrik Friberg/SVT

Här ska nyanlända matchas med IT-branschen

Uppdaterad
Publicerad

Tarek Nasab har jobbat med datorer i åtta år i Syrien – nu hoppas han kunna göra det även i Sverige. Han är nu en av 15 nyanlända som deltar i ett nytt projekt med målet att matchas med ett företag inom teknikområdet.

– Jag har jobbat med att reparera datorer och mobiltelefoner i åtta år. Men jag fick aldrig chansen att få någon utbildning inom programmering i Syrien. Det är en jättebra chans nu att få studera på BTH och få en chans att i framtiden kunna jobba vidare med programmering, säger Tarek Nasab.

Vill tillvarata kompetensen

Projektet heter Match IT och är ett treårigt projekt vars syfte är att tillvarata nyanländas kompetens inom programmering och sammanföra dem med företag i IT-branschen. Studenterna har gemensamt att de nyligen kommit till Sverige och har någon form av erfarenhet inom teknikområdet. En del har till exempel med sig en akademisk examen från sitt hemland, men har svårt att hitta ett arbete i Sverige.

– Vi vill ta tillvara på den kompetens som våra nyanlända har och vidareutbilda dem i teknik för att kunna få ut dem i arbetslivet senare. IT-industrin i regionen har stort behov av kompetens och då kan vi föra in de här personerna till att förbättra kompetensbristen lokalt, säger projektledare Kennet Henningsson.

Projektledaren Kennet Henningsson. Foto: Henrik Friberg/SVT

15 studenter på utbildningen

Projektet är ett samarbete mellan Region Skåne, Region Blekinge, Arbetsförmedlingen, Blekinge Tekniska Högskola, Lunds universitet och Ideon Science Park.

Det är 15 studenter som nu börjat den nya utbildningen som börjar med 22 veckor på plats på BTH, för att sedan gå över i praktik ute i verksamheterna. Studenterna matchas då med passande företag.

– Min dröm är att bli en stor programmerare och få jobba på ett stort företag, säger studenten Alaa Alturh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.