Högskolans civilingenjörsutbildning i marin teknik är unik i Sverige eftersom den fokuserar på marintekniska system, och nu kan studenterna möta företag och den offentliga sektorn för att utföra laborationer och experiment – precis intill klassrummet.
I Danmarksfjärden skapas nämligen ett undervattenslab. Med hjälp av en så kallad ROV kan studenter lära sig att undersöka exempelvis kablar och andra föremål på havsbotten.
– Det betyder väldigt mycket, eftersom studenterna har en möjlighet att jobba praktiskt. Vi har vattnet bara någon meter bort och det understryker hur bra möjligheter vi har för bra utbildning här, säger Oskar Frånberg som är docent och programansvarig på BTH.
Inte bara för studenter – till glädje för NKT
Projektet drivs av Blue Science Park och finansieras av Region Blekinge. Undervattenslabbet kommer att vara till stor glädje för flera lokala aktörer, bland annat NKT.
Deras riskfyllda bransch är i behov av att bygga ut kompetensen.
– Här får vi en ganska realistisk miniatyrmiljö av det som vi ägnar oss till i stor skala ute på Nordsjön. Vi vet att vi måste kunna mer och ha egen kunskap av saker och ting, säger Jan Filke, ansvarig för sjökabelinstallationer på NKT.