En delad bild som visar till vänster en person med långt hår och en vit tröja, och till höger tre metallbehållare med överbliven mat. Över behållarna finns tre skyltar med texten ”Orkade inte”, ”Inte min smak” och ”För lite tid”, vilket antyder att maten har övergetts av olika anledningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Violeta Al Soltan på Vilboksskolan berätta varför delar av dagens lunch hamnade i soporna. Foto: Agnes Norup/SVT

Här sorterar Olofströmseleverna sina matrester – ska ge bättre förståelse för svinnet

Uppdaterad
Publicerad

Varför slängs maten? Var det inte gott eller var magen för mätt? Nu får eleverna i Olofströms skolor sortera sina matrester efter olika kategorier – allt för att förstå matsvinnet bättre.

I Olofströms kommun har kostenheten sedan 2023 arbetat aktivt på flera sätt för att minska matsvinnet.

Bland annat har man jobbat med att tillaga rätt mängd mat, men även givit både elever och personal möjligheten att köpa hem överbliven mat från lunchserveringen.

Ytterligare åtgärder görs nu genom ett försök att undersöka varför maten slängs. I kommunens skolmatsalar placeras tre olika hinkar där eleverna ska slänga sina matrester – och där varje hink är kopplad till en anledning till varför maten slängs.

Se hur matsvinnshinkarna fungerar och vad eleverna tycker i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.