Se hur det gick när Karl Axel Engström, med hjälp av dottern Anni Hogdal, dirigerade svärdottern Frida genom orienteringsbanan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det gick när Karl-Axel Engström, med hjälp av dottern Anni Hogedal, dirigerade svärdottern Frida Engström genom orienteringsbanan. Foto: Privat

Här springer cancersjuke Karl-Axel sin sista orientering – från dödsbädden

Uppdaterad
Publicerad

Cancersjuke Karl-Axel Engströms sista önskan var att få orientera en gång till, trots att han inte kunde gå längre.

Drömmen gick i uppfyllelse när han fick leda svärdottern Frida Engström genom hans favorittävling.

– Han blev ju helt överlycklig, berättar hon. En vecka senare avled Karl-Axel, 73 år gammal.

Av alla orienteringstävlingar som finns älskade Karl-Axel ”Kalle” Engström ”Tjoget” mest, en anrik budkavle där 20-manna lag, bestående av både unga och gamla löpare tävlar mot varandra.

Tävlingen, som är södra Sveriges största stafett, genomförs årligen sedan 1976. Karl-Axel Engström från OK Orion i Jämjö har tävlat i samtliga, men hans sista deltagande skulle bli annorlunda.

Snabbt blev hälsan sämre – då kom idén

Runt valborg fick han beskedet att han hade en aggressiv form av cancer som inte gick att bota. Han blev allt sämre och klarade inte ens att bli körd i rullstol.

– Det var där som min halvknäppa idé föddes att se om jag kunde springa och han kunde orientera hemifrån, säger Frida Engström.

Tävlingsledningen godkände idén direkt.

Fjärrstyrde från dödsbädden

Den gick ut på att Karl-Axel Engström skulle få dirigera henne med tävlingskartan från sängen medan hon sprang ute i skogen i Emmabodatrakten. Via en padda med en bild på kartan gav han henne instruktioner om hur hon skulle springa.

Dagen till ära hade han tagit på sig sin tävlingströja.

– Vi kämpade på bra, säger Frida Engström om deras gemensamma orienteringsinsats. Efter 26 minuter gick hon och Karl-Axel Engström i mål.

– Därefter utvärderade han loppet och studerade alla vägval en gång till, exakt som han brukade göra, fortsätter hon.

Karl-Axel Engström avled den 14 juli 2024, en vecka efter målgången på Tjoget och blev 73 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.