Lisbeth Rinaldo klädd i en vit jacka står framför en bakgrund med höstträd. I bakgrunden syns en ljusslinga formad som ett hjärta. Till höger finns en närbild av flera tända ljus i metallhållare, som står på marken i en mörkare omgivning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lisbeth Rinaldo berätta om hur hon fick veta att hon skulle få en ny njure i klippet ovan. Foto: Karin Karltun/SVT

Här tänds ljusen i Karlskrona för organdonation – Lisbeth fick en ny njure

Uppdaterad
Publicerad

Medan höstmörkret faller på så tänds ljusen, ett efter ett.

Just nu pågår den nationella donationsveckan och för att hedra de som donerat organ under det gångna året så hölls en ljusmanifestation utanför sjukhuset i Karlskrona.

Ungefär 80 procent utav svenskarna är positivt inställda till att donera sina organ. Den som känner sig manad kan visa sin vilja genom att skriva upp sig på Socialstyrelsens donationsregister.

– Det är viktigt för att anhöriga ska slippa fundera och ta ett sådant svårt beslut i den här krissituationen som de faktiskt befinner sig i, säger Katarina Wall, donationsansvarig sjuksköterska på region Blekinge.

Ljusmanifestation för donatorer

Under vecka 45 pågår den nationella donationsveckan vars syfte är att uppmärksamma betydelsen av organ- och vävnadsdonation.

För att hedra de som donerat organ under året så anordnade region Blekinge en ljusmanifestation under tisdagseftermiddagen.

”Ett helt nytt liv”

Lisbeth Rinaldo är en av dem vars liv räddats av organdonation. Hon lider av en allvarlig njursjukdom och fick ett njure transplanterad på mitten av 80-talet och sedan en till ett decennium senare.

– När man får en ny njure får man ju ett helt nytt liv, säger hon.

Spela klippet för att höra henne berätta om hur hon fick veta att hon skulle få en ny njure.

Socialstyrelsens donationsregister

Donationsregistret är ett viljeyttringsregister där man registrerar ja eller nej till att donera sina organ och vävnader efter sin död.

Registret underlättar för vården i dialog med närstående när det finns en registrerad vilja om organfrågan skulle bli aktuell.

En organdonator kan bidra till att rädda livet på upp till åtta människor.

I Sverige är behovet av organ och vävnader betydligt större än tillgången.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.