Länsstyrelsens handläggare visar bekämpningsmetoder, skyddsutrustning och hantering av växtavfall efter jättelokan. De berättar också om den lagstiftning som gäller. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Experterna visar – så bekämpar du jättelokan

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva växten jättelokan bekämpas lokalt på vissa platser i Blekinge och markägare har ett ansvar att bekämpa växten om den finns på marken. Här visar länsstyrelsen olika bekämpningsmetoder och vilken skyddsutrustning som behövs.

Jättelokan kan vara farlig för människor och djur eftersom växtsaften, i kombination med solljus, orsakar svåra blåsor på huden som sitter kvar länge.

Länsstyrelsen menar att många markägare är för rädda för jättelokan och därför inte vågar bekämpa växten i den utsträckning som krävs. Nu vill myndigheten därför utbilda och visa hur man enkelt får bort flera plantor på kort tid.

– Vi vill visa att man kan bekämpa den själv. Vet man hur man gör är det jätteenkelt men man måste ha skyddskläder på sig, säger Elvira Isacsson Nilsson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Blekinge.

Växten påverkar den biologiska mångfalden negativt och konkurrerar med de djur och växter som finns naturligt i området. Därför har markägare ett ansvar att bekämpa växten om den finns på marken.

Hör länsstyrelsens handläggare berätta om hur du kan få bort jättelokan i klippet ovan.

Fakta om jättelokan

Jätteloka är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Det innebär att den är förbjuden att importera, sälja, odla, transportera, använda, byta eller sätta ut i naturen.

Jättelokan bildar täta bestånd som konkurrerar ut andra växter och djur. Växten påverkar även ekonomin negativt genom att den begränsar markanvändningen och påverkar friluftslivet.

Har du sett jätteloka någonstans?

Ta en bild och rapportera det på www.invasivaarter.nu

källa: länsstyrelsen Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.