anonym kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Trodde först inte att det var sant” – Hör offrets mamma berätta om pedofilens brott i klippet ovan. Foto: Henrik Friberg/SVT

Hennes son utsattes av pedofilen – har satt djupa spår

Uppdaterad
Publicerad

Han är en av de 800 pojkar som utsattes för sexuella övergrepp av pedofilen på nätet. Beskedet slog ner som en bomb i familjen.

– Jag kommer alltid få leva med det här, säger offrets mamma.

Hör mamman berätta om hur hennes son utsattes av pedofilen i inslaget ovan.

Mamman beskriver sin son som en helt vanlig pojke i yngre tonåren, som tyckte om att lyssna på musik och sitta vid sin dator och spela. Men en dag fick hon ett telefonsamtal som vände upp och ner på hela hennes värld.

Ur en pedofils perspektiv

– En polis ringde och berättade att min son blivit utsatt. Jag trodde först att det var en busringning, att det var någon som skojade, berättar hon.

Men det var det inte.

Träffades via Fortnite

Genom spelet Fortnite hade sonen stiftat bekantskap med en annan spelare – pedofilen. Kontakterna flyttade senare över till Snapchat, där pedofilen fick pojken att skicka ett stort antal intima bilder och filmer till honom mot betalning, i både kontanter och så kallade ”skins”.

– Hade jag vetat om att det pågick hade jag kunnat stoppa det, genom att ta min sons telefon eller byta hans nummer eller vad som helst. Men man kan inte ha koll på sina barn dygnet runt. Då hade jag fått sluta jobba, säger mamman.

”Det värsta av allt”

Pedofilen dömdes senare till drygt tre års fängelse, och att betala skadestånd på 30 000 kronor till pojken.

– Det värsta i allt det här är att det faktiskt har hänt min son. Det är något jag alltid kommer få leva med, säger mamman.

Se hela reportaget i klippet ovan.

Hit kan du vända dig:

Om du mår akut dåligt eller är utsatt för våld och hot ring direkt 112.

Självmordslinjen, Mind – Här kan du få hjälp om du eller någon du känner tänker på självmord. Du kan ringa 90 101, chatta eller mejla.

Om du är utsatt:

Bris – Du kan ringa, maila eller chatta med vuxna på Bris – Barnens rätt i samhället – dygnet runt. Telefon: 116 111.

Ecpat – Ger hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL för dig under 18 år. Telefon: 020-112 100

Polisen – Anmäl övergreppen till polisen på telefonnummer 114 14. Är övergreppen akuta eller pågående, ring direkt 112.

Om du har sexuella fantasier om barn:

PrevenTell – Nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Preventells telefontider är vardagar mellan kl. 12-15. Telefon: 020 – 66 77 88

Project Bridge – Forskningsprojekt med kostnadsfria hjälpinsatser. Erbjuder anonym hjälp online, tillgängligt globalt.

1177.se – kontakta vården för att komma i kontakt med läkare eller psykiatrisk expertis. Telefon: 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ur en pedofils perspektiv

Mer i ämnet