Hesa Fredrik testas klockan 15 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Foto: Johan Nilsson/TT

Hesa Fredrik hördes inte i västra Blekinge

Publicerad

När Hesa Fredrik ljöd runt om i Sverige klockan 15 på måndagen var det tyst i västra Blekinge. Ett tekniskt fel tystade varningssignalen i Karlshamn, Olofström och Sölvesborg.

På måndagen klockan 15 testades signalen ”Viktigt meddelande via utomhusvarningssystemet”, även kallad Hesa Fredrik. Men i Sölvesborg, Olofström och Karlshamn hördes inte signalen.

– På grund av tekniska problem uteblev testet. Felsökning pågår tillsammans med systemleverantören för att säkerställa att varningssystemet ska fungera igen. Det som har hänt är givetvis tråkigt och allvarligt. Vi kommer att genomföra en utredning om vad som hänt för att minimera risken att det händer igen, säger Kenneth Jensen, förbundschef för Räddningstjänsten Västra Blekinge, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.