Samtliga kommuner i Blekinge tittar just nu på hur de kan sänka sin elförbrukning – både på kort och lång sikt.
Enligt Ronnebys kommundirektör Carl-Martin Lanér kommer alla verksamheter beröras.
– Det kommer att bli restriktioner. Vi får se till varje verksamhet, en del tål inte att man sänker värmen för mycket men i andra verksamheter kan vi sänka våra kostnader ordentligt. Sen är det upp till politiken vad de vill att vi prioriterar, säger Carl-Martin Lanér.
Arbetat med energibesparing
Även i Karlskrona tittar kommunen på hur de kan sänka elförbrukningen.
– År 2023 går vi in i ett nytt avtal vilket med dagens marknadsprissättning kommer att innebära en kostnadsökning, säger Helen Wolf, tillförordnad ekonomichef på Karlskrona kommun.
I Karlshamn har kommunen under lång tid arbetat med energieffektivisering, så som solceller på nybyggen och nya ventilationssystem. Olofström har bundna elavtal som gäller även nästa år.
– Våra elavtal gäller till och med 2023 ut vilket innebär att vi har ett fast pris fram tills dess. Däremot så ökar kostnaderna inom olika områden till följd av ökade energi- och bränslepriser vilket gör att arbetet med budget för 2023 är en utmaning, säger Iréne Robertsson, kommunchef.
12 miljoner över budget
I Sölvesborg kommer kostnaderna för el och uppvärmning överskrida budget med 12 miljoner under 2022, enligt den senaste prognosen.
– De ökade kostnaderna hanteras inom ramen för kommunens ekonomi som är god, säger Anders Wanstadius, samhällsbyggnadschef i Sölvesborg.
Hör Ronnebys kommundirektör Carl-Martin Lanér berätta mer i videoklippet ovan.