Sveriges enda kvinnliga repslagare, Britt-Marie Samuelsson, finns i Karlskrona. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Hon är Sveriges enda kvinnliga repslagare

Publicerad

På Lindholmen inne på Marinbasen i Karlskrona gömmer hon sig, Sveriges enda kvinnliga repslagare. Britt-Marie Samuelsson slår rep inuti Repslagarbanan, den längsta träbyggnaden i Sverige.

– Det känns väldigt roligt. Det är ju lite speciellt, det kan man väl få skryta lite med kanske, skrattar hon.

Hon visar upp garnstället där det hänger rullar av tjärad hampa. Med hjälp av en stor vev som kallas för beting så tvinnas garnet ihop, sakta men säkert till ett starkt och säkert rep. Hon arbetar med repslagning på gammalt sätt, de har inga maskiner i Repslagarbanan.

”Finns ingen framtid”

Britt-Marie Samuelsson är inte bara den enda kvinnliga repslagaren i landet, utan även en av få som finns kvar. Hon är orolig för yrkets framtid och menar att det nog inte finns någon. När det inte fylls på med nya repslagare från den yngre generationen tror hon tyvärr att yrket snart är bortglömt.

– Man vet att man är en utav de få som finns kvar.

Varför repslagare?

Britt-Marie Samuelsson jobbade tidigare inom äldrevården där hon var undersköterska. Men efter att ha gjort en knäoperation kunde hon inte längre arbeta där, då det kunde vara tungt och slitsamt att hjälpa de äldre.

– Då fick jag höra att det söktes folk hit ut och då tänkte jag 'varför inte?', säger hon.

Sedan 2010 har Britt-Marie Samuelsson varit anställd under Varvshistoriska föreningen och arbetar som repslagare och guide på Repslagarbanan inne på varvsområdet i Karlskrona.

Repslagarbanan ligger inne på Lindholmen på Marinbasen i Karlskrona. Det är Sveriges längsta träbyggnad på sina 300 meter. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

En av Europas längsta träbyggnader

Första gången hon klev över tröskeln in till Repslagarbanan kände hon sig överväldigad. Doften av tjära och den råa kylan slog mot henne direkt vid den lilla dörren.

– Det är nog som många andra känner, en sådan ”wow-faktor”. Man blir nog väldigt tagen från första början just för att den är så pass imponerande, säger Britt-Marie Samuelsson.

Banan är i stort sett intakt då ingenting har rörts sedan den byggdes år 1692. Det enda som har gjorts är insättning av fönster och elektricitet.

– Jag hoppas så klart att det ska få stå kvar så här. Att man får ha utställning och visa för gäster och turister. Den är ju unik i sitt slag och ingår i vårt världsarv. Det är ju Sveriges längsta och en av Europas längsta träbyggnader.

Så vet man att repet är från Karlskrona

Den blå tråden eller ”Tjyvamarket” visade att repet var slaget i Karlskrona. Det gömdes nämligen en marinblå tråd inuti alla rep som tillverkades inne på Repslagarbanan, då repen tillhörde den kungliga flottan. Rep från England hade till exempel en röd tråd.

Det sägs att alla hushåll i Karlskrona hade den blåa tråden som tvättlina, om mannen i hemmet arbetade på varvet. Då visste man att den tvätten tillhörde just det hushållet och då vågade man inte ”tjyva” den tvätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.