• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Britt-Marie Markusson är en av många som fått indragen sjukpenning. Foto: SVT

Britt-Marie, 57, måste jobba trots hjärnblödning och epilepsi

Publicerad

Britt-Marie Markusson i Sölvesborg har mångårig yrkeslivserfarenhet som assistent inom skola och barnomsorg. När hon var 52 år tog det stopp.

– Då small det. Jag fick hjärnblödning och epilepsi, säger hon.

I september 2015 blev hon sjukskriven.

– Det var ovant för mig. Jag har levt ett friskt liv och jobbat sedan jag slutade gymnasiet. Nu kommer jag aldrig kunna bli frisk mer på vissa sätt. Jag sitter här med tabletter som jag ska trycka i mig och orkar ingenting, säger Britt-Marie Markusson.

Fick indragen sjukpenning

I december förra året beslutade Försäkringskassan att dra in hennes sjukpenning och kom fram till att hon kan börja jobba igen. Det är ett beslut som hon överklagat till förvaltningsrätten.

– Läkarna har förbjudit mig att stressa. Jag kan inte vara där det är mycket folk eller höga ljud, säger Britt-Marie Markusson.

Hennes före detta make hjälper till i processen mot Försäkringskassan.

– Jag tror att det till stor del handlar om statistik. Försäkringskassan har fått ett åtagande att sänka siffrorna och så gör de det, oavsett vem det drabbar, säger Pär Markusson.

Inte ensam

Och Britt-Marie Markusson är inte ensam om att ha fått sjukpenningen indragen. SVT har sammanställt siffror som visar att antalet sjukskrivna personer som fått indragen sjukpenning ökat i Sverige mellan åren 2014 och 2019. Mönstret är detsamma i Blekinge.

Det har skett utan någon ändring av lagstiftningen. Men efter valet 2014 gav regeringen en order om att sänka det så kallade sjukpenningtalet i Sverige till i snitt nio dagar per person och år. När sjukskrivningarna minskar så sjunker sjukpenningtalet.

Kommenterar inte

Försäkringskassan kommenterar inte Britt-Marie Markussons ärende. Motiveringen är att beslutet är överklagat och inte är avgjort hos förvaltningensrätten. Men Försäkringskassan meddelar att myndigheten nu gör en översyn efter att antalet avslag ökar.

Så många har förlorat sin sjukpenning

2014 drar Försäkringskassan in sjukpenningen för 165 sjukskrivna i Blekinge.

2019 dras sjukpenningen in för 685 personer.

Det innebär en ökning av avslagen med 278,1 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.