• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den rödlistade och fridlysta Mosippan finns endast i tre vilda exemplar i Blekinge. Foto: Daniel Falck

Hopp om att rädda Blekinges mest sällsynta blomma

Uppdaterad
Publicerad

Den rödlistade och fridlysta Mosippan finns endast i tre vilda exemplar i Blekinge. Blomman står under Länsstyrelsens beskydd, som jobbar hårt för att växten ska sprida sig.

Den rosaluddiga Mosippan trivs bäst på öppna ytor, där ingen annan vegetation kan konkurrera ut de små plantorna, som har svårt för att spridas och riskerar att dö ut eftersom det är en art som är beroende av skogsbränder. 

Exakt information om var i länet Mosippan växer vill Länsstyrelsen inte lämna ut, med rädsla för att samlare ska bege sig till platsen och gräva upp blommorna.

TV: Se hela inslaget här

Annika Lydänge på Länsstyrelsen kämpar för den sällsynta blomman. Foto: Daniel Falck

Skyddad från fåren

För att skydda Mosippan från att bli uppäten av fåren i hagen har Länsstyrelsen hägnat in de unika exemplaren men även tagit till mer drastiska åtgärder för att skapa en trivsam miljö.

– Här har vi bränt rishögar för att skapa yta med blottad jord dit vi ska kunna sprida fröna av den här blomman för att på så sätt få den att få fler plantor på den här platsen, säger Annika Lydänge, Länsstyrelsen.

Glupska får är ett av hoten mot mosippan. Foto: Daniel Falck

Vägrar ge upp

Fröna som togs från blomman förra året och planterades verkar inte ha grott, men Annika Lydänge vägrar ge upp om den hotade arten. 

– Vi hoppas att de här fröna från i år ska vara av lite bättre kvalitet så vi ska få lite nya plantor nästa år, säger Annika Lydänge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.