Det blir allt vanligare att politiker utsätts för hat, hot eller trakasserier, visar Brottsförebyggande rådets senaste trygghetsundersökning. En av dem som drabbats i Blekinge är regionpolitikern Emma Stjernlöf (M) som bara under det senaste året har polisanmält två händelser.
Blekinge mest utsatta
– Av säkerhetsskäl vill jag inte gå in på detaljer vad det handlade om, men i våras var det väldigt mycket när det var ett stort mediafokus på annat som hände här. Jag är inte mer än människa och jag tar väldigt illa vid mig och har slutat läsa kommentarerna, säger Emma Stjernlöf.
Enligt trygghetsundersökningen är politikerna i Blekinge bland de mest utsatta i landet.
– Det ser jag väldigt allvarligt på. Det är ju hot mot demokratin för när man får mycket mejl, telefonsamtal eller kommentarer på sociala medier tänker man sig för både en och två gånger vad man säger och skriver på ett annat sätt än vad man kanske gjort annars, säger Emma Stjernlöf.
Ny lagändring
Sedan årsskiftet har en lagändring införts för brott mot politiker och straffet har skärpts.
Det innebär att när straffvärdet för gärningen bedöms, ska det ses som en försvårande omständighet om gärningspersonen exempelvis hotat en person på grund av att denna är förtroendevald.
– Det tycker jag är mycket bra. Det är helt rätt väg att gå, säger Emma Stjernlöf.
”Behövs göras mer”
Riksdagspolitikern Heléne Björklund (S), som bland annat skrivit motioner om problematiken kring hot mot politiker, välkomnar också lagändringen.
– Jag tycker det är bra och viktigt att lyfta. Som samhällsklimatet och debatten har blivit blir det ett brott mot själva demokratin när man försöker hota förtroendevalda antingen för att de ska bli tysta eller att man ska få någonting ut av det. Lagändringen är ett steg i rätt riktning även om det behövs göras mycket mer, säger Heléne Björklund (S).
Lagändringen gällande brott mot förtroendevalda politiker började gälla den 1 januari 2020.