Hotbilder utreddes aldrig

Uppdaterad
Publicerad

I över ett halvår höll sig Michael Wijk gömd i familjens sommarstuga på Jordö. Det mesta tyder på att Michael Wijk under de sista levnadsåren var en jagad och skuldsatt man.

Vintern 2009 grips Michael Wijk på tågstationen i Mörrum. I hans jacka hittar polisen 2,5 hekto amfetamin, som han har tagit med sig på tåget från Köpenhamn. Knarket har ett försäljningsvärde på cirka 60.000 kronor, och han döms till två år och tre månaders fängelse för grovt narkotikabrott. När han kommer ut är han rädd.

– Han var mycket rädd, men han vågade inte säga någonting. Han vågade inte tala om varför, säger Kerstin Wijk, Michaels mamma.

Michael Wijks sista timmar

Tre år senare får hon ett telefonsamtal från en okänd person.

– Det var någon som ringde och sa att jag skulle sätta in pengar på ett konto för det var Michael skyldig. Så fick jag prata med Michael också och han var fruktansvärt rädd och sa att han hade blivit hotad. Att de skulle ha ett baseballträ och slå sönder hans knäskålar. Och då hade de satt honom i en bil och släpat ut honom långt bort i skogen. När han kom tillbaka var han blåslagen, med blåtiror och han hade blivit sparkad när han låg och…

Du såg dom här skadorna på honom?

– Ja. Och han hade ont i revbenen och vänster sida. Och han ville inte tala om vem det var eller det visste han inte. Och de hade slängt alla hans grejer, berättar Kerstin Wijk.

Gömde sig i skärgården

Efter den händelsen ska Michael Wijk ha fruktat för sitt liv. Han lämnar Svängsta, där han bott de senaste åren, och gömmer sig på familjens torp på Jordö i Karlskronas skärgård. Där håller han sig helt isolerad i ett halvår, innan han flyttar till ett hus på Hasslö. Hans hyresvärd märkte också av att Michael Wijk var orolig.

– Ja, det var han, han var orolig. Ibland fick han köra mig till Systembolaget och hämta lite alkohol. Och då ville han hemskt ogärna köra till Ronneby för det var för många där som kände honom, så det var han mycket reserverad för. Så det blev oftast Karlskrona, säger Thorleif Pettersson, hyresvärd.

Veckorna före Michael Wijk försvann får han ett flertal sms, från två livsstilskriminella personer i Karlskrona. Han är skyldig en okänd summa pengar, och blir tillsagd hur han ska lämna över dem. Det sista sms:et kommer den 29 augusti, knappt två veckor innan han försvinner. Samtliga sms fick polisen fram i sin tekniska undersökning av mobiltelefonen, men de två personerna blev aldrig hörda.

Och efter Michael Wijks död lämnas ett skuldkrav in till Kronofogden mot dödsboet, på 23.000 kronor, från en grovt kriminell man från Karlshamn. Inte heller den personen hördes av polisen.

”Har sin egen rättsskipning”

Tom Palmstierna är docent i psykiatri på Karolinska institutet och har över 30 års erfarenhet av behandling av personer med alkohol- och narkotikaproblem. Hans första fråga till oss när vi ringer honom är om huruvida Michael Wijk hade några skulder.

– De som använder illegala droger måste också skaffa drogerna illegalt från en langare. Ibland kan man få droger på krita och då ackumulerar man skulder. Och har man skulder till en langare så är det inte Kronofogden som kommer och knackar på utan då får man sina varningar. Följer man inte varningarna är det ganska vanligt att man blir misshandlad. På ett eller annat sätt hotad eller misshandlad, säger Tom Palmstierna.

Polisen anser ju att det var en olycka?

– Ja, nu är ju inte jag polis eller jurist. Men med den erfarenhet jag har av personer som den här omkomne mannen, så skulle jag nog misstänka att han har råkat ut för någonting i de här kriminella kretsarna. Som ju har sin egen, vad ska vi kalla det för, rättsskipning.

Inget av allt det här bevisar att Michael Wijk har blivit utsatt för ett brott. Men de flesta i Michael Wijks omgivning är helt säkra på det. Polisen har i sin utredning helt bortsett från eventuella skulder och hotbilder, och vägrar svara på våra frågor i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Wijks sista timmar

Mer i ämnet