Från dagens 365 värnpliktiga ska Sjöstridsskolan växa till 520 stycken till 2025/2026.
Att få tillräckligt med värnpliktiga är inget bekymmer. Plikt- och prövningsverket kommer de närmaste åren att skärpa kraven på mönstring, vilket innebär att fler kommer att mönstra mot sin vilja.
Men de mest motiverade hamnar ofta inom just marinen.
– Plikt och prövningsverket placerar så långt det är möjligt motiverade individer i marinen eftersom det är av stor vikt att vi utbildar personer som är intresserade av en karriär inom Försvarsmakten och framförallt i marinen efter sin grundutbildning, säger Michaela Linge, kommunikationschef på Sjöstridsskolan till SVT.
Flera hinder för upprustning
I stället står upprustningen inför ett antal andra hinder.
– Det är inte bara sängar utan utbildningsanordningar, skjutbanor, vårdlokaler, förråd, säger Sjöstridsskolans kompanichef Max Johansson.
Praktiska hinder till trots, finns en annan tydlig flaskhals:
– Vi behöver fler som läser officersutbildningen så att vi kan utbilda fler.
”Annan mental inställning”
Ukrainakriget och överbefälhavare Micael Bydéns senaste uppmaning om att alla svenskar bör förbereda sig inför krig, har inte avskräckt årets värnpliktiga på Kungsholms fort utanför Karlskrona.
– Det blir en annan mental inställning och vi får en större mening med vad vi gör, säger 19-årige Loke Brandhammar från Lund, som just nu genomför sin värnplikt på Sjöstridsskolan.