Det var i den stora flyktingvågens spår som Karlskrona kommun, utan upphandling, tecknade avtal med HVB-företaget Västersjöns Integration AB i Fur. Avtalet innebar ett köp av 86 platser för kommunens ensamkommande barn och unga, värda nära 90 miljoner kronor.
SVT Nyheter Blekinge kunde i höstas avslöja att 22 av de platserna har stått tomma, vilket har kostat kommunen drygt 40.000 kronor per dygn eller uppskattningsvis 10 miljoner om året.
Kritik från gode män och Ivo
Gode män vittnade dessutom om dålig kvalité, om dåligt ledarskap och om barn och unga som sovit utomhus efter konflikter på boendet.
Även Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, har riktat kritik mot Västersjöns integration AB efter att flera i personalen inte hade lämnat in belastningsregisterutdrag till företaget innan anställningarna påbörjades. Kritiken handlar också om att personalen saknar adekvat utbildning.
Hotade med skadestånd
När kommunen ville riva upp avtalen, hotade Västersjöns Integration AB med skadestånd och kommunen backade. Men nu är det klart att man vid avtalstidens slut i sommar kommer att gå skilda vägar.
– Avtalen är uppsagda och vi inte gjort några närmanden till Västersjön, säger Claes Wiridén, tillförordnad chef för socialförvaltningen på Karlskrona kommun.
Var ni inte nöjda hur de skötte boendena?
– Jodå, det finns inget sånt i detta. Det är klart att vi har haft våra kontroverser, men så är det i affärförhållande, att det är någon som tycker att något borde vara på ett annat sätt.
Kommunen: ”Vi kan göra det på ett bättre ställe”
Istället ska de ensamkommande barnen och ungdomarna bo på boenden i kommunens regi, men det är än så länge inte klart var deras nya hem kommer att vara.
– Vi har bäst egen kontroll på vår verksamhet och vi tror att vi kan göra det på ett bättre ställe än vad Fur är. Vi tror också att vi kan få en sundare ekonomi i att utföra det i egen regi, då vi kan parera kostnader för tomma platser och personal, säger Claes Wiridén, tillförordnad chef för socialförvaltningen i Karlskrona kommun.