Ida Haglö, 36, har en medfödd hjärnskada och har genom livet haft svårt att skapa varaktiga sociala relationer. Hon har balans- och koordinationssvårigheter och en ångestproblematik och har, som hon beskriver det, svårt att lita på andra människor.
Via olika tillfälliga stödanställningar har hon i sitt vuxna liv ändå kunnat arbeta med sådant hon tycker om: kultur och idrott.
Sommaren 2019 kom hon i kontakt med föreningen Mellanstadens Folkets hus och Park, som har aktiviteter i Panncentralen i Kungsmarken.
Eftersom den till stora delar skattefinansierade verksamheten bland annat vilar på stöd för människor ”i utanförskap” och ”personer med funktionshinder” kände Ida Haglö att hon hittat ett sammanhang som skulle passa.
Den 26 juli samma år engagerades hon i arbetet med arrangemanget ”En dag för alla” i Panncentralens regi och hamnade på bild i tidningen.
– Alla var snälla och hjälpsamma. Jag trivdes bra, säger hon.
Vann pengar
Ida Haglö fortsatte under de kommande månaderna att besöka Panncentralen regelbundet.
Den 1 oktober 2019 hamnade hon i tidningen igen.
Hon hade vunnit 120 000 kronor i TV4:s ”Postkodlotteriet”.
Sex månader senare var inte bara lotterivinsten borta utan också stora delar av Ida Haglös privata sparkonto på hundratusentals kronor, pengar hennes föräldrar sparat åt henne sedan hon var liten.
En genomgång med banken visade senare att hon under perioden november till maj gjort 83 banktransaktioner, 45 kontantuttag i automat, tolv swishöverföringar och fyra större uttag i Thailand – dit Ida Haglö i slutet av november rest tillsammans med de två tidigare ledarna och ytterligare en dåvarande ledare på Panncentralen. Resan för alla fyra betalade hon själv.
Men semestern blev inte vad Ida Haglö hoppats på. Resesällskapet klagade på hotellets standard, hon kände sig utanför och tvingades dessutom handla dyra märkeskläder och skor till en av männen.
– Efter halva tiden ville jag bara åka hem.
Hotade med maffian
Länge höll Ida Haglö uttagen och överföringarna för sig själv. Hon ljög för sin kontaktperson på banken och höll tyst för sina föräldrar.
– Till banken sa jag att det var jag som behövde lite extra pengar till hyra och julklappar.
I verkligheten hamnade stora summor hos de två tidigare ledarna på Panncentralen som hon fått förtroende för, något som åtskilliga dokument från banken styrker.
– De sa bland annat att jag kunde få maffian efter mig och kom till mig på nätterna, satte mig i en bil och körde upp mig till Stortorget för att ta ut maxbeloppet för veckan. En gång förde jag över 90 000 kronor som de köpte en bil för i Stockholm.
SVT Nyheter Blekinges granskning visar att en av de utpekade ledarna står registrerad på tio fordon.
Flera skriftliga kontakter mellan de polisanmälda männen och Ida Haglö bekräftar hennes berättelse.
”Ida skulle uppskatta att de med pengarna stannar mellan oss. För ja ska försöka lösa hela summan till dig”, skrev en av männen till henne.
I dag, drygt ett år efter att sparkontot började tömmas, har några pengar fortfarande inte betalats tillbaka – trots tidigare löften.
För Ida Haglö har det varit ett långt och plågsamt uppvaknande.
– Jag känner ilska och sorg, att jag som vanligtvis har så svårt att lita på människor ändå valde att göra det den här gången. Jag trodde att jag var lugn och trygg på Panncentralen. Nu inser jag att jag blivit både utnyttjad och kränkt.