– Temperaturen höjs närmre ett val och särskilt kring vissa valfrågor, säger Kristina Aspegren, gruppledare för demokrati- och hatbrottsgruppen vid polisen i region Syd.
Särskilt utsatta är de politiker som syns mycket i media och som engagerar sig särskilt i vissa valfrågor.
– Om man som politiker väljer att prata om vissa saker så är det också så att man blir mer utsatt för brott. Och om man väljer att inte föra fram en viss fråga för att man vet att den möter motstånd, då är det helt klart ett hot mot demokratin, säger Kristina Aspegren.
Mer hot på nätet
Polisen menar också att det försvårar situationen att de som hotar politiker i dag ofta rör sig i gråzonen för vad som egentligen är ett brott.
– Arenan är för det mesta på sociala medier och ibland är det hårfint om det är ett brott. Dessutom måste politikern känna att det är på allvar och där är de väldigt luttrade. Politiker är vana att få utstå en hel del, säger Kristina Aspegren.
Skräms bort från politiken
Den särskilda demokrati- och hatbrottsgruppen i polisregion Syd, som tidigare bara utrett brott i Malmö, har sedan oktober utvidgats och numer finns det två utredare i Växjö som också jobbar i Blekinge.
Gruppen har tillsatts just för att bekämpa brottslighet som bland annat hotar politikers demokratiska rättigheter, något som blir mer och mer aktuellt.
– Vi behövs för att uppmärksamma det som pågår ute i samhället, att man blir utsatt för olika typer av brott av varierande allvarsgrad och att vi inte accepterar det, säger Kristina Aspegren.
TV: Se hela inslaget