Gudrun Gardarsdottir, biträdande studierektor på Litorina berättar att skolan hoppats på mer pengar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gudrun Gardarsdottir, biträdande studierektor på Litorina berättar att skolan hoppats på mer pengar men nu letar medel på annat håll. Foto: Karin Karltun/SVT

Inga extra medel till folkhögskolorna – Litorina ser sig om efter andra pengar

Publicerad

Regeringen har presenterat ett förslag för satsningen på vuxenutbildning i sin kommande vårändringsbudget. Där tilldelas både yrkeshögskolor och Komvux extra medel men det blir inget tillskott till landets folkhögskolor. På Litorina i Karlskrona blev ledningen förvånad över förslaget, samtidigt som skolan nu ser sig om efter andra ekonomiska bidragsgivare.

Redan vid årsskiftet drog regeringen in pandemistödet till Folkbildningsrådet, som har i uppdrag att fördela pengar till landets folkhögskolor. Det innebar att Litorina blev av med ett 40-tal utbildningsplatser – något de då kritiserade.

Nu i månadsskiftet kom beskedet att landets folkhögskolor inte tilldelas några extra medel i regeringens kommande vårändringsbudget. Däremot görs en satsning på vuxenutbildning genom Komvux, som planeras få 400 miljoner kronor, och yrkeshögskolor, 70 miljoner kronor.

Vilket Litorina är förvånade över.

– Folkhögskolan är en väldigt framgångsrik utbildningsform. Vi når grupper som har varit väldigt svåra att nå, som kanske har flera skolmisslyckanden bakom sig. En väldigt stor andel har funktionsnedsättningar och klarar ändå utbildningen på allmän kurs. De här grupperna behövs vi extra mycket för, säger Hanna Dawson, studierektor på Litorina.

Skolan får nu se över om de behöver dra ner på personal eller minska sitt kursutbud. Men de har även ett pågående arbete med att få in medel från annat håll.

Spela klippet för att se hut skolan ska få in mer pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.