Sedan coronapandemins början har det varit varje enskild krögares uppgift att säkerställa så att det inte förekommer trängsel på deras krog. Den nya lagen ger nu kommunerna rätten att stänga krogar som missköter sig. Detta utan att rådfråga smittskyddsläkare, något som behövde göras tidigare.
– Sedan lagen kom har vi kanske haft ett tiotal restauranger som vi har behövt återkomma till. Men vi har fortfarande inte behövt dela ut någon skarp anmärkning eller så, säger Sofia Bothorp Franke, miljöchef på Karlskrona kommun.
Ser likadant ut i hela Blekinge
Inte heller i någon av de övriga kommunerna har krogar behövts stängas.
– Däremot har vi nu på slutet sett en del brister i Karlsamhamn och Sölvesborg, vilket känns lite oroande. Men samtidigt ser vi en god vilja att åtgärda felen så jag hoppas att bristerna bara är tillfälliga, säger Per-Ola Persson, avdelningschef för hälsoskyddsavdelningen på Miljöförbundet Blekinge väst.
Sofia Bothorp Franke tror att anledningen till att krogarna sköter sig så pass bra som de gör är för att man tidigt jobbat förebyggande.
– Jag tror att det arbete vi gjorde tidigt med att samtala, rådge och till och med hjälpa till att flytta bord har gett resultat. Jag tror att krögarna vet väldigt väl vad de ska förhålla sig till.