Tomas Rundbäck, turist i Sölvesborg, älskar sill men tycker det är okej med sillfiskestopp – hör fler turister berätta vad de tycker om stoppet. Foto: SVT

Ingen färsk sill i sommar: ”Det får man stå ut med”

Publicerad

I sommar finns det ingen lokalt fångad färsk sill i Sölvesborg, eftersom EU infört sillfiskestopp i Östersjön. I klippet ovan kan du höra vad några turister i Nogersund tycker om detta.

– Det får man stå ut med, säger Tomas Rundbäck från Jönköping.

En vanlig sommar fiskar yrkesfiskarna flera ton sill under sommaren – som sedan kan säljas färsk till turister. Men i år ser det annorlunda ut.

Eftersom EU infört stopp för sillfiske under fyra månader i sommar, för att den hotade Östersjötorsken ska återhämta sig under sin lekperiod, fiskas nu ingen sill i området.

SVT Nyheter Blekinge besökte Nogersund i Sölvesborg för att höra var turisterna tycker om detta – hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.