För snart två veckor sedan upptäcktes det första fallet av coronasmitta bland minkar i Sverige, på en minkfarm i Sölvesborg. Då konstaterades både smitta bland minkar och personal.
Nu har fler farmer i området drabbats, meddelar Jordbruksverket. Coronasmitta har konstaterats på ytterligare nio minkbesättningar i Sölvesborg.
– Att närliggande besättningar drabbas är inte överraskande, det visar erfarenheter från Nederländerna och Danmark. Vi vet också att risken för ytterligare fall i området är stor. Majoriteten av de minkar som hålls för pälsproduktion kommer att avlivas under november månad för att pälsas, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.
Pälsningen sker vanligtvis i november, och att 80 procent av minkarna avlivas nu kan vara positivt för att stoppa smittspridningen.
– Det innebär en stor reduktion av djur vilket gör att det blir färre djur som är mottagliga för smittan, säger Håkan Henrikson till SVT Nyheter Blekinge.
Restriktioner för farmer
Jordbruksverket betonar vikten av smittskyddsrutiner på minkfarmerna och att personer med misstänkt eller konstaterad covid-19 ska undvika kontakt med djuren. Minkuppfödarna ska också vara extra uppmärksamma på om djuren blir sjuka och kontakta veterinär.
– Vi har belagt samtliga minkbesättningar i Sverige, även de som inte är smittade, med restriktioner idag, för att skydda ytterligare minkar från att smittas, säger Håkan Henrikson.
Danska minkar avlivas
Under onsdagen kom beskedet att alla minkar i Danmark ska avlivas efter att coronasmitta har upptäckts på danska minkfarmer. Anledningen är att en muterad version av viruset har påträffats bland de danska minkarna vilket man befarar ska hota ett vaccin.
Enligt Håkan Henrikson har det muterade viruset inte påträffats i Sverige.