Izatolla var 13 år när hans farbror för första gången försökte rekrytera honom till talibanerna. Tio år tidigare hade Izatollas pappa skjutits till döds av samme farbror, när han vägrat ansluta sig till den militanta gruppen. Även Izatollas storebror har förts bort av talibanerna. Och nu skulle det alltså vara Izatollas tur.
– Min farbror och några andra talibaner kom hem till oss och sa att jag skulle följa med dem. De ville att jag skulle göra jihad med dem, och sa att jag skulle få hur mycket pengar jag ville. Men jag ville inte följa med. Då slog de mig och min mamma, säger Izatolla.
Påhälsningarna från talibanerna fortsatte en tid framöver. Till sist fick Izatollas mamma och morbror nog, och anlitade en flyktingsmugglare som kunde föra honom ut ur landet.
Familjen slutar svara
Den tredje december 2015 ansökte Izatolla om asyl i Sverige. Han befann sig då i Karlskrona, på ett kommunalt boende för ensamkommande ungdomar. Här fick han också börja i skolan, något han aldrig har gjort tidigare.
Under hela första året i Sverige hade han regelbunden kontakt med sin mamma, morbor och tre småsyskon. Efter att Izatolla lämnat Afghanistan flyttade familjen från hemorten i Nangahar till huvudstaden Kabul ett par timmars bilfärd därifrån, eftersom talibanerna fortsatte med sina försök att få tag på Izatolla.
Men i slutet av 2016 slutade plötsligt familjen att svara i telefon när Izatolla ringde.
– Jag har försökt ringa flera gånger, och min gode man också, men telefonen är avstängd. Det är ingen som svarar, jag har ingen aning vad som hänt.
”Din familj kan därför ta emot dig på flygplatsen”
Migrationsverket inledde asylutredningen i mars 2017. Izatolla berättade för handläggaren att kontakten med familjen är bruten, och att de inte har svarat i telefon på tre-fyra månader, men handläggaren ställer inte många frågor om den saken utan väljer att byta ämne, utifrån vad som framgår i Migrationsverkets dokumentation. Izatolla fick även genomgå en medicinsk åldersbedömning som visade att han är minderårig.
I augusti kom beslutet: Izatolla ska utvisas ur Sverige. Migrationsverket tror inte att talibanerna kommer att leta upp honom i Kabul. Dessutom menar de att han inte har gjort det sannolikt att kontakten med familjen är bruten, och att familjen därför kan ta emot honom på flygplatsen i huvudstaden.
– Om jag åker tillbaka dit kommer talibanerna att hitta mig, jag är hundra procent säker. Och de kommer att göra hemska saker med mig, jag kommer att dö, eftersom jag vägrat att jobba för dem.
Utvisningsbeslutet har även gått genom domstolarna, som ställer sig på Migrationsverkets sida.
Svårt bevisläge – och en vändning
I Sverige fick 1.186 ensamkommande barn från Afghanistan avslag på sina asylansökningar under 2017. Det motsvarar drygt var femte barn. Anledningen till att vi väljer att granska just Izatollas fall är skälen till utvisningsbeslutet. För enligt flera experter är det allt annat än enkelt att bevisa att man har tappat kontakten med någon.
– Muntligt är det näst intill omöjligt. Det man skulle kunna bevisa är om familjen tagit sig till ett flyktingläger i något annat land, där en oberoende organisation kan bekräfta att de finns, säger Anders Sundquist, chefsjurist på Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar.