• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Militären Lisa Hägg använder idag privata underkläder i tjänst eftersom försvarets är för dåliga. Hör henne berätta om sina erfarenheter. Foto: TT/Janerik Henriksson/ SVT

Försvarets mål: All utrustning jämställd om fem år

Publicerad

Kvinnor i försvaret har länge varit missnöjda med uniformer, kläder och kroppsskydd.

I fem år till får de vänta. Sedan är tanken att all personlig utrustning ska vara jämställd.

I ett drygt halvår har projektet Jämställd materielförsörjning varit i gång inom försvaret. Syftet att är att kläder och annan utrustning ska passa kvinnor lika bra som män.

– Med tiden lär man sig att det är det normala att gå med kalsonger som tjej, säger Lisa Hägg, anställd vid första ubåtsflottiljen i Karlskrona.

Svårt att hitta plagg som passar

Hon visar upp sina favoritbyxor som hon lyckats komma över för drygt ett år sedan. Tidigare par har varit för stora, så de här håller hon hårt i.

– Ibland framstår man som sämre för att man är tjej men det är inte för att jag är tjej utan för att utrustningen inte passar, säger Lisa Hägg.

Hon har varit verksam i försvaret i många år och ser positivt på det nya projektet. Det viktigaste för henne är att man belyser grundorsaken till problemen och inte bara skrapar på ytan.

Män har tagit besluten

Per Öster leder projektet från försvarets högkvarter:

– Jag trodde att jag var en jämställd man som fattade jämställda beslut. Men när jag började fördjupa mig i området så blev jag pinsamt medveten om att jag fattat många beslut som inte är jämställda, säger han.

Kvinnor har fått göra värnplikt i över 40 år och även om frågan kring kvinnoanpassad utrustning tagits upp tidigare har problemet kvarstått. Per Öster tror att man främst arbetat kortsiktigt, och förklarar att utgångspunkten i det här projektet är att hitta långsiktiga lösningar.

– När vi tittar på vilka som har tagit besluten om kvinnors utrustning tidigare så har det varit nästan bara män, säger han.

För att komma runt det problemet i det här projektet har man bland annat satt ihop en referensgrupp med övervägande del kvinnor.

Jämställd materielförsörjning

· Projektgruppen har analyserat 4234 anmärkningar på utrustning för att på så sätt ta reda på vilka åtgärder som behöver göras

· Ett fyrtiotal aktiviteter har sedan tagits fram med tanken att de ska implementeras under en femårsperiod

· Ett första steg i projektet var gratis mensskydd till alla värnpliktiga, vilket genomförts under våren.

· Vad gäller fältuniform så ska en ny sådan preliminärt leveras till försvarsmakten under 2023

Källa: Försvaret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.