Eleverna Manda och Ellie Jonsson ser positivt på Jändelskolans mobilförbud. De ser redan effekter av det på rasterna. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Här införs mobilförbud hela skoldagen – även på högstadiet

Uppdaterad
Publicerad

Jändelskolan i Jämjö blir under hösten en helt mobilfri skola. Där har nu mobilförbud införts under hela skoldagen – även för högstadieeleverna.

– Det är en omväxling, säger Manda Jonsson i årskurs 9.

Personalen på Jändelskolan har tillsammans med föräldrarådets stöd beslutat om att införa mobilförbud under hela skoldagen. Tidigare har skolan haft mobilfria lektioner – men nu får eleverna inte heller ha telefonerna på rasterna.

– Man var ju lite frågande i början, men jag förstår ju vad lärarna menar, säger Manda Jonsson, elev i klass 9A.

Biträdande rektor, Sofia Granevik med skolans årskursmentorer. Foto: SVT/CAjsa Bengtsson

Eleverna lämnar in sina mobiltelefoner när de kommer till skolan på morgonen och får tillbaka dem när skoldagen är slut. Försöket görs under höstterminen och kommer att utvärderas under tiden, men skolan gjorde ett försök med mobilfria dagar redan i våras.

– På lunchrasten är vi ute och går en runda och det har ju aldrig hänt innan, säger Ellie Jonsson från 9A.

Jändelskolan blir nu en av de första högstadieskolorna i Blekinge att bli mobilfri under hela dagen.

– Det hade ju varit roligt om fler tagit efter, säger Jennifer Svensson, socialpedagog och mentor för eleverna i årskurs 7.

Mobilförbud i skolan eller inte?

F • Det är skolplikt, men det verkar inte vara plikt åt andra hållet, alltså att eleverna ska få en högkvalitativ utbildning oavsett var i landet de befinner sig. Internet är demokratiskt, där kan alla lära sig oavsett hur usel lärare man råkar ha fått. Lärarna borde lägga tiden på att lära eleverna söka information själva snarare än att diktatoriskt utradera kunskapskonkurrensen från internet. Detta är bara bakåtsträvande. (Jag vet att de ofta har datorer, men det är snabbare att söka på mobilen än att packa upp en dator.)(Dessutom är inte alla elever socialt lagda. De har tvingats in i ett för dem onaturligt sammanhang och härdar ut tack vare att de kan syssla med sin telefon på rasten snarare än att sitta i korridoren som en tydligt socialt utstött.)

Frida • Barnen är ju inte livegna. Vilken vuxen skulle låta sig bossas över på sin rast på detta sätt? Dessutom kan en vuxen byta jobb om chefen försöker styra med järnhand. Ett barn kan inte byta skola lika lätt. Var lite empatisk och tänk på att ni snart sitter på hemmet och då ska kidsen bestämma över era friheter. Lycka till! :-)

Hans Rosen • Bra, men det skulle gälla på alla arbetsplatser!

Karin • Inte får jag ha min mobil i jobbet hur tror ni att man fick tag på folk förr om det hände något dom ringde företaget .man kan ju inte ringa mamman pappa så fort man har en fis på tvären.Mobilen har blivet en napp som tröstar alla

Nathalie • Nej det är helt sjukt! Det räcker att de lämnar in mobilen till varje lektion och efter lektion ska de få tilllbaka den. För då skulle det gälla lärarna också då? Ska de inte få ha sin mobil på hela dagen då ?

Philip • Tycker det är löjligt att man ska sitta och förbjuda allt som kan ”missbrukas”. Var ska karusellen sluta någonstans? Kanske det är dags att förbjuda mobiltelefoner på jobb dessutom, förbjuda användning av mobiler medans man går (skulle ju kunna gå över ett övergångsställe utan att se sig för)?

Hans Andersson • Självklart! Om ett barn behöver kontakta en förälder under skoltid kan skolan säkert fixa det.

Viveka • Äntligen. Ett självklart beslut men bra att varje skola får bestämma detta.

Christina • Ett bra beslut som borde gälla alla skolor. Det finns inget argument som skulle kunna ändra på detta.

Elin • Jättebra med mobilförbud, hade dock inte velat ha det när jag gick i skolan, haha!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.