Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson och kandidat till justitieministerposten, Richard Jomshof, ställer sig bakom partikollegan Michael Hess uttalande om att ”det är djupt rotat i islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter islams lära”, men han är dock kritisk till formuleringen.
– Han använder ett språkbruk som är alldeles för grovt och jag tycker att han är alldeles för generaliserande, säger Richard Jomshof.
Däremot håller han med sin partikamrat om att det finns en koppling mellan invandring från muslimska länder och våldtäkter. Han hänvisar bland annat till Brottsförebyggande rådets rapport ”Brottslighet bland personer födda i Sverige och utlandet” från 2005, där statistik kring misstänkta gärningsmän har sammanställts.
”En missuppfattning”
Stina Holmberg, som är enhetschef på Brå och medförfattare till rapporten, menar att det inte finns några uppgifter på vilket land de misstänkta personerna kommer ifrån när det gäller överrepresentation i fråga om våldtäkter.
– Vi har kunnat se att utrikes födda är överrepresenterade när det gäller att vara misstänkta för våldtäkt, men vi ser samtidigt att 99 procent av alla utrikes födda inte är misstänkta för våldtäkt och det gäller också de delar av världen där islam är den dominerande religionen. Så att tala om att detta skulle vara ett vanligt fenomen, är en fullständig missuppfattning, säger hon.
Vill veta mer om andra kulturer
Richard Jomshof är också kritisk till den rapport som han stöder sig på. Han menar att Brå borde ta hänsyn till fler faktorer än landstillhörighet, som kultur och religion.
– Jag har inte sagt att religionen är den enda förklaringen till att män från den här delen av världen är överrepresenterade. Jag tror att det kan finnas många förklaringar. Men det är just det man måste titta på och det har vi också efterlyst – en mer grundläggande undersökning, säger han.
Behandlas annorlunda
Men för författaren till rapporten kan det finnas andra förklaringar till varför det finns en överrepresentation av utrikes födda bland de som misstänks för våldtäkt, som till exempel att de behandlas annorlunda i rättsväsendet.
– Till exempel att man misstänker dem på svagare grunder och sedan blir de frikända i senare led, vilket faktiskt är fallet. Det vi samtidigt hela tiden måste komma ihåg är att den stora majoriteten av folk som kommer till Sverige inte begår brott och att de brott som begås i Sverige i första hand begås av svenskar, säger Stina Holmberg.