• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kammaråklagare Ingvar Wennersten väcker åtal mot ordförande och en anställd vid Blekingefiskarnas centralförening.

Kallade BFC för kriminell organisation

Uppdaterad
Publicerad

Blekingefiskarnas centralförening, BFC, utvecklades till en kriminell organisation. Det menar åklagare Ingvar Wennersten. Han yrkade på fängelsestraff både för föreningens ordförande och den anställde som står åtalade.

Rättegången har pågått i fem dagar och enligt Blekinge läns tidning så gav åklagaren i slutpläderingen sin bild av hur Blekingefiskarnas centralförening, BFC, i början av 2000-talet utvecklades från en seriös till en kriminell organisation som ställde sig över lagar och risker för andra.

Åklagare kräver fängelse

Föreningens ordförande och en anställd står åtalade för grov smuggling för att ha exporterat lax med för höga halter av giftet dioxin till Frankrike trots förbud mot att exportera Östersjölax. Åtalet gäller åren 2010-2012.

Laxhärvan i Blekinge

Själva föreningen riskerar också dryga böter för detta, totalt elva miljoner.

Det är även ett rättsfall på gång i Frankrike, som avvaktar utgången av det svenska målet och den franska köparen av laxen vittnade under rättegången.

rättegångens sista dag yrkade åklagare Ingvar Wennersten därför på fängelse i 3,5 år för föreningens ordförande och ett kortare fängelsestraff även för den anställde, eftersom han menar att det är uteslutet att de inte kände till reglerna.

Försvaret pekar på frågetecken

Försvaret har å sin sida vill att båda männen frias och har under rättegången lyft fram en rad frågetecken som om BFC verkligen hade ansvar för laxen när den lämnade Karlskrona och om reglerna verkligen ställer krav på att fisken ska analyseras av säljaren.

Advokat Vidar Wahlestedt som försvarar den anställde menar att hans klient spelat en underordnad roll, tjänat väldigt lite pengar och dessutom medverkat i utredningen från början om menade att om han skulle dömas så räcker det med villkorlig dom.

Björn Lindmar som är advokat för ordföranden resonerar på liknande sätt och menar också att villkorlig dom eller samhällstjänst är tillräckligt – om hans klient ska dömas.

Domen meddelas i Blekinge tingsrätt den fjärde oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Laxhärvan i Blekinge

Mer i ämnet