PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius är besviken över dagens besked och menar att staten medveten undslipper ansvar genom att hävda att preskriptionstiden gått ut. Foto: Johan Nilsson/TT

Kallingebor nekas statlig PFAS-ersättning

Uppdaterad
Publicerad

145 PFAS-drabbade Kallingebor krävde Försvarsmakten på 100 000 kronor var. Nu meddelar staten att Kallingeborna nekas ersättning eftersom preskriptionstiden gått ut – med åtta månader.

Något som P4 Blekinge var först att rapportera.

Staten kommer inte att ersätta Kallingeborna för förhöjda PFAS-halter i blodet. Det meddelar Justitiekanslern i ett beslut under fredagen.

– Det är fegt och dåligt. Det visar sig att de inte vill ta ansvar för att de skitat ner, säger PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius.

Vattenskandalen i Kallinge

Beskedet kommer efter flera års juridiska processer. Högsta domstolen beslutade 2023 att det kommunala bolaget Miljöteknik var skyldiga att kompensera PFAS-föreningens medlemmar för personskadorna som förhöjda PFAS-värden i blodet innebär.

Preskriptionstiden har gått ut

Utsläppen av PFAS orsakades av Försvarsmaktens brandskum och nu har alltså statens juridiska ombud, Justitiekanslern, tagit beslut i frågan – som menar att ärendets preskriptionstid på tio år gått ut – med åtta månader.

”Anspråken ska således avslås”, skriver myndigheten i beslutet.

Det förorenade dricksvatten stängdes av den 16 december 2013 och PFAS-föreningens ersättningsanspråk inkom i oktober 2024.

– Det är beklagligt och bedrövligt. Det är knappast vårt fel att det tagit tio år att driva det här, säger Afzelius.

Beskedet innebär inte att det är kört för de 145 medlemmarna i PFAS-föreningen. Parallellt pågår ett skadeståndsärende mot det kommunala vattenbolaget Miljöteknik, som inte är avgjort.

I klippet nedan hör du vrålet från de drabbade när HD meddelade sitt beslut förra året.

Här jublar PFAS-föreningen över HD:s besked.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här jublar PFAS-föreningen över HD:s besked. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet