• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Patrik Hellberg på jobbmatchningsföretaget Hermods och Andreas Åström på Almega är starkt kritiska till att Karlshamns kommun vill starta en egen kommunal arbetsförmedling. Hör dem berätta mer i klippet. Foto: SVT/Hermods/Almega

Kommunen vill starta en egen arbetsförmedling – och tjäna pengar

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamn vill bli först i Sverige att starta en egen kommunal arbetsförmedling – och på så sätt tjäna pengar och minska det ekonomiska underskottet.

Konceptet får skarp kritik av privata aktörer som menar att de kan tvingas stänga ner sin verksamhet i Karlshamn.

Karlshamns kommun skickade nyligen in en ansökan till Arbetsförmedlingen om att få starta en egen kommunal arbetsförmedling. Det går ut på att arbetssökande som kvalar in i Arbetsförmedlingens projekt Rusta och matcha ska kunna välja Karlshamns kommun som jobbförmedlare.

Tanken är att arbetssökande ska få vägledning och andra insatser som leder till jobb eller studier. Och som kommunen i så fall får ersättning för. Det handlar om mellan 20 300 kronor och 38 000 kronor per deltagare, plus en dagsersättning på mellan 55 kronor och 90 kronor per deltagare.

– Är det så att vi kan få ersättning av staten när vi får ut folk i arbete vill vi testa den möjligheten, säger Valdemar Rusch, verksamhetschef för arbetsmarknad på kommunen.

Valdemar Rusch är verksamhetschef för arbetsmarknad på Karlshamns kommun. Foto: Towe Olsson/SVT

Planerna får skarp kritik från flera håll

I Karlshamn finns sedan tidigare nio privata jobbförmedlingsaktörer. Flera är kritiska till kommunens planer.

– En kommun är skattefinansierad, är inte vinstdrivande och kan inte gå i konkurs. Här konkurrerar vi inte på samma villkor, säger Patrik Hellberg, ansvarig för Hermods arbetsmarknadstjänster.

Han menar att kommunens planer kan leda till att de måste stänga sin verksamhet i Karlshamn.

Almega: ”Det är oacceptabelt”

Arbetsgivarorganisationen Almega instämmer i kritiken.

– Att kommunen med skattemedel i ryggen konkurrerar med privata aktörer är oacceptabelt. Vill kommunen vara attraktiv måste de sträva efter ett bra företagsklimat och den signalen ger de inte när de agerar på detta sätt, säger Andreas Åström, chef för näringspolitik på Almega.

Valdemar Rusch på kommunen håller inte med.

– Vi ser det inte som något konkurrensförhållande. Den höga arbetslösheten är en lokal och regional angelägenhet, vi ser gärna att det finns samarbeten.

Hör Valdemar Rusch berätta mer om kommunen planer i klippet ovan.

En bakgrund

Enligt ett regeringsbeslut från 2019 ska Arbetsförmedlingen göras om. I korthet innebär det att myndigheten i stället ska inrikta sig på beslut om insatser, kontroll och uppföljning. De matchande insatserna läggs i stället ut på fristående jobbförmedlare.

I Karlshamn finns det i dag nio privata jobbförmedlingsaktörer. Karlshamns kommun vill bli den tionde.

I december 2020 var 1 702 personer i Karlshamns kommun inskrivna hos Arbetsförmedlingen.

Källa: Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.