Man med kavaj och glasögon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur läcker pengar ur kommunen? Hör kommunalrådet Börje Dovstad (L) och ordförande i lokala BRÅ. Foto: SVT

Karlskrona ska bli bättre på att avslöja välfärdsbrott: ”Inga pengar ska läcka”

Publicerad

Karlskrona kommun behöver vässa arbetet mot så kallade välfärdsbrott, exempelvis olika typer av bidragsfusk.

Tillsammans med BRÅ har kommunen tagit fram en rapport som kartlägger vad förvaltningarna behöver jobba på för att utveckla och stärka skyddet mot välfärdsbrott.

– Vi har tagit in en kriminolog som har tittat på vårt arbete, säger kommunalrådet Börje Dovstad (L) tillika ordförande i lokala BRÅ.

Det handlar bland annat om att sprida kunskap och skapa en bättre samordning mellan förvaltningarna.

Svagheter kan utnyttjas

Rapporten visar nämligen att eventuella svagheter i den egna organisationen kan utnyttjas av dem som begår välfärdsbrott.

– Det kan gälla leverantörer som tecknar avtal med kommunen och sen inte genomför den tjänst som de tar betalt för. Ett annat riskområde är överutnyttjandet av försörjningsstöd där vi redan idag har ett bra uppföljningsområde, säger Börje Dovstad,

Om Karlskrona kommun ligger i farozon eller sticker ut med några riskområden kan han inte svara på.

– Vi har inte tagit fram rapporten på förekommen anledning, utan för att jobba med den här frågan på ett strukturellt sätt, säger Börje Dovstad.

Vad är välfärdsbrott?

  • Bidrag: när någon anger felaktiga uppgifter för att få bidrag. Det handlar många gånger om felaktiga eller förfalskade intyg.
  • Upphandling och avtal: någon anger felaktiga uppgifter för att vinna en upphandling eller låter bli att leverera det som avtalet avser. Företag används som brottsverktyg.
  • Otillåten påverkan: när någon medvetet fattar felaktiga beslut i sin tjänst. Det kan exempelvis bero på trakasserier, hot, våld, mutor och/eller korruption.

Källa: Karlskrona kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.