Två personer står på en scen under en presentation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om hur Karlskrona kommun satsar på Bostad först, och vilka resultat det har fått. Foto: SVT

Karlskrona värd för nationell konferens: ”Mänsklig rättighet med bostad”

Uppdaterad
Publicerad

Under två dagar har en nationell konferens ägt rum i Karlskrona. Ämnet har varit projektet Bostad först, en arbetsmetod för att hjälpa människor ur hemlöshet.

– En mycket framgångsrik modell i jämförelse med andra modeller man använder i Sverige, säger Per Thörnqvist som är enhetschef på socialförvaltningen i Karlskrona.

200 personer har samlats i Karlskrona för att utbyta erfarenheter kring det nationella projektet Bostad först. I Karlskrona kommun jobbar man enligt strategin sedan 2022.

– Det blir en trygghet. Man har en dörr att stänga och det blir lättare att inkluderas i samhället, säger Maria Johansson som arbetar som behandlare på socialtjänsten.

Den bärande idén bakom Bostad först är att hemlösa personer ska erbjudas en permanent bostad direkt, utan att krav först ställs på att de ska vara redo för en bostad.

I klippet kan du höra mer om Karlskrona kommuns satsning på Bostad först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.