Delad bild där den vänstra delen visar en elev som går på en gymnasieskola i Karlskrona i svart jacka utomhus med stadsmiljö i bakgrunden, och den högra delen visar en annan elev i svart jacka med ett träd bakom. Båda personerna håller i varsin mikrofon märkt med ”SVT”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna Saga och Benjamin tänker att gårdagens masskjutning i Örebro kommer diskuteras under dagen i skolan. Foto: Karl Bergholtz/SVT

Karlskronaeleverna om skolskjutningen i Örebro: ”Ska inte kunna hända”

Publicerad

Dagen efter skolskjutningen i Örebro flaggar Karlskrona kommun på halvstång. Och flera elever på stadens skolor funderade över tisdagens händelse.

– Det känns som det här inte ska kunna hända i Sverige, säger Saga Svensson Lundkvist.

På vuxenutbildningen var stämningen dämpad men lugn, berättar chefen Patrik Gustavsson.

– Man pratar i klasserna om det och man är arg och ledsen, men jag tycker ändå att det är en ganska samlad stämning, säger han.

Campus Risbergska, skolan i Örebro där skjutningen skedde, bedriver utbildning för vuxna. Därför har personalen på vuxenutbildningen i Karlskrona varit lite extra uppmärksamma på om någon behöver stöd.

– Vi tar hand om varandra, säger Patrik Gustavsson.

Har övat på inrymning

Även Karlskronas grund- och gymnasieskolor har idag en ökad beredskap för att ta hand om elever och personal om det skulle behövas.

– Vi har också tillgång till den centrala elevhälsan om det skulle behövas, säger Henning Fuhrman, chef för kunskapsförvaltningen.

Under tisdagens skolskjutning så fick flera skolor i Örebro inrymmas.

Är det något som skolorna i Karlskrona övat på?

– Det ser lite olika ut hur man jobbat just med inrymning men vi har ett pågående arbete för att höja medvetenheten och förebygga sådana här händelser.

”Det känns helt sjukt”

Händelsen har gjort avtryck på eleverna på Karlskronas gymnasieskolor.

– Det känns som det ska inte kunna hända i Sverige, det känns helt sjukt, säger Saga Svensson Lundkvist som läser på Törnströmska gymnasiet.

Hör fler röster från gymnasieeleverna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.