Det var i juni som den 38-årige huvudmisstänkte ska ha gjort en beställning på 51 surfplattor i en webbshop, med leveransadress till en adress i Stockholmstrakten. Beställningen gjordes i Landstinget Blekinges namn, genom att en falsk e-postadress som sett ut att tillhöra en anställd har använts.
Bedrägeriet lyckades dock aldrig då personal på webbshopen tyckte beställningen var avvikande och kontrollerade den.
Nu åtalas 38-åringen, tillsammans med en 42-årig medhjälpare, för försök till grovt bedrägeri.
LÄS MER: Hackerligan åtalas – stal hundratals miljoner från företag och myndigheter
– Den anställde som utsattes tyckte att det var obehagligt, oroväckande och integritetskränkande. Det som gör det obehagligt är att man har kartlagt vissa delar av vår organisation och valt ut personer med en viss befattning för att göra beställningen så trovärdig som möjligt, säger Stefan Österström, säkerhetschef på Landstinget Blekinge.
Kan man skydda sig mot sånt här?
– Inte fullt ut. Jag har uppmanat till ökad vaksamhet, om det dyker upp förfrågningar som känns annorlunda. Så sent som för en månad sedan gjorde vi flera polisanmälningar i ett fall där det kom en begäran om utbetalning av pengar med ett liknande tillvägagångssätt.
Det är oklart hur de båda misstänkta ställer sig till anklagelserna.
LÄS MER: Så ska jättelika intrånget ha gått till
Dessutom åtalas 38-åringen för att ha begått dataintrång hos ett Karlskrona-företag inom IT-branschen. Genom att ha skickat e-post med skadliga datakoder ska mannen ha fått tillgång till användarnamn, lösenord och annan information om företaget och dess anställda.