Skeppet Blekinge har påträffats i Karlskrona örlogshamn. Foto: Sjöhistoriska museet

Karlskronas första krigsskepp funnet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha varit försvunnet i omkring 400 år, har nu örlogsskeppet Blekinge hittats. Karlskronas första krigsskepp låg nedsjunket i dyn, mitt i Örlogshamnen.

Skeppet, som år 1682 var det första örlogsskeppet som lämnat varvet i Karlskrona, beskrivs som starten på stadens skeppsbyggnadshistoria. Med sina 70 kanoner och plats för en besättning på 450 man kan det närmast jämföras med regalskeppen Vasa och Solen. Bland annat deltog Blekinge i bombarderingen av Köpenhamn, och Karl XII:s landstigning i Danmark, år 1700.

Sedan föll det mer eller mindre i glömska.

Tills hösten 2016, då länsstyrelsen i Blekinge fick tag på äldre kartor av Karlskrona, där skeppet Blekinge var tydligt utmärkt – mitt i Karlskronas Örlogshamn. Dykningar genomfördes och det kunde snabbt konstateras att det mycket riktigt låg ett gammalt skeppsvrak på botten, till stora delar begravt i i tjocka sedimentlager.

Foto: Sjöhistoriska museet

Kommer inte att bärgas

Nu talar mycket för att det är just skeppet Blekinge som har hittats.

– Det är ett fantastiskt vrakfrynd som kopplar till Karlskronas absolut tidiga historia och det absolut första skeppet som byggdes i Karlskrona, säger Petra Stråkendal, marinbiolog på länsstyrelsen i Blekinge.

Mycket talar för att skeppet medvetet sänktes när det blev lite till åren och placerades på hamnbotten för att användas som blockhus då man inte hade råd med ordentliga försvarsanläggningar på grund av Karl XII:s kostsamma krigståg. Det är inte heller troligt att någon bärgning av skeppet kommer att ske.

– Vi vet inte riktigt hur mycket som finns kvar av skeppet, men det finns en teori om att det ska finnas ett däck bevarat, säger Petra Stråkendal.

Foto: Sjöhistoriska museet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.