Läs om vraken i artikeln nedan. Foto: SVT Design

Karta över Blekinge – här vilar vraken

Publicerad

Under vattenytan i Blekinge vilar över 400 antikvariskt bedömda fartyg- och båtlämningar. Vissa ruvar fortfarande på sin historia, medan andra varit föremål för dykningar. I kartan ovan listas är tio av dem.

1. Gribshunden

I Ronneby skärgård ligger Gribshunden, ett flaggskepp som sjönk år 1495 efter en brand ombord. Många fynd har gjorts på vrakplatsen sedan det upptäcktes på 70-talet, bland annat en träskulptur av ett monster som slukar en skrikande människa.

2. Baltic

Här vilar lastångfartyget Baltic, som efter en hemresa från Polen, gick på grund i Karlskrona skärgård år 1908. Anledningen sägs vara att det blåste mycket och att sikten var dålig – och när besättningen upptäckte att man befann sig för nära land så var det försent och fartyget övergavs.

3. Pålspärrar i Lyckebyån

År 2021 upptäcktes en spärranläggning av virke hugget år 1113 i Karlskrona. Under sen vikingatid och tidig medeltid slog man ned tusentals pålar i havsbottnen i Lyckebyån. Anledningen? – För att förhindra inkräktare att komma i land.

På kartan är krigsskeppet Blekinge och de två regalskeppen Solen och Victoria punktade. Läs mer längre ner i artikeln. Foto: SVT Design

4. Arado

Arado Ar 196 var ett enmotorigt tyskt sjöflygplan som tillhörde nazityskland under andra världskriget. År 1943 kom planet in över svenskt luftrum i Blekinge och tvingades landa, beslagtogs och placerades i Karlskrona. Fyra år senare kraschade det i vattnet utanför Karlskrona.

5. Dygden

Linjeskeppet Dygden deltog i flera sjöslag men sjönk efter en olycka vid Tjurkö år 1793. Bara ett fåtal av människorna ombord klarade sig. Många föremål bärgades direkt, men sedan föll skeppet i glömska. Först år 2010 återupptäcktes vraket.

6. Djupasund

År 1741 sjösattes ett litet tvåmastat skepp kallat Pollux i Karlskrona. Pollux deltog bland annat i Hattarnas krig mot Ryssland 1741-43 och i det pommerska kriget 1757-63. När skeppet ansågs som förgammalt sänktes det i Djupasund, söder om Karlskrona, för att leva vidare som en del av stadens försvar.

Gribshunden är världens kanske bäst bevarade 1400-talsskepp. För ett par år sedan bärgades huvudet på galjonsfiguren. Foto: Blekinge museum

7. Constantia och Caritas

Våren 1676 beordrades två svenska örlogsfartyg ut på Östersjön för att spana på den danska flottan. Efter en kortare strid med de danska skeppen flydde svenskarna in i Blekinge skärgård. 

Danska flottan följde efter och tvingade de svenska besättningarna att överge sina skepp. Innan de lämnade skeppen tände de på stubinen som skulle göra att krutförråden exploderade. 

Det största skeppet, Constantia, förstördes, medan det mindre, Caritas, togs av danskarna.

8. Ubåtsmassakern

I oktober 1915 sänkes fyra tyska lastångare på en och samma dag utanför Ölands södra udde. Anledningen var att den brittiska ubåten E19 hade fått i uppdrag att hejda svensk järnmalm från att nå Tyskland. Ingen människa skadades eller omkom.

9. Blekinge

Mitt i örlogshamnen i Karlskrona vilar örlogsfartyget Blekinge – stadens första krigsfartyg. Med sina 70 kanoner och plats för en besättning på 450 man kan det närmast jämföras med regalskeppen Vasa och Solen. Mycket talar för att skeppet medvetet sänktes när det blev till åren.

10. Regalskeppen Solen och Victoria

Vid Lindholmsbron vilar regalskeppen Solen och Victoria. Solen byggdes år 1669 och var ett skepp som i jämförelse med Vasa var betydligt större. Intill Solen ligger Victoria – båda utrustade med 70-80 kanoner och med rum för hundratals man ombord. Båda skeppen upptäckes under 2015.

Skeppet Blekinge påträffades i Karlskrona örlogshamn. Foto: Sjöhistoriska museet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fartygens öde blev att fortsätta att försvara landet genom att bottensättas vid Karlskronas örlogshamn. Hör marinarkeolog Jim Hansson förklara. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.