En uppdelad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar två personer som sjunger på en scen med instrument synliga i bakgrunden. Den högra sektionen visar en kvinna som intervjuas och håller en mikrofon med SVT-logotyp, placerad inomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Några låtar kände Nelly Berglund igen under konserten, men de mesta var okänt. Foto: SVT

Kent-klassiker gick hem hos högstadiepubliken: ”Kul upplevelse”

Publicerad

Länets niondeklassare bjuds under året på storkonsert i både Karlskronas och Karlshamns konserthus. Det är en del av Region Blekinges senaste kultursatsning inom Blekingemodellen.

Alla elever i nionde klass får möjligheten att besöka konserthuset i antingen Karlskrona eller Karlshamn och se en konsert med lokala musiker i form av Distorted Soul Project och gästartisten Frida Öhrn.

– Skolkonsert kan kanske låta lite trist, men jag gör det absolut bästa som jag kan, säger Frida Öhrn och fortsätter:

– Jag skulle tycka om att få en sådan här konsert när jag gick i nian, säger hon.

Konserten innehåller både moderna hits, men även äldre låtar som artisterna själva har plockat fram från tiden de själva gick i högstadiet.

– Jag tyckte att det var mysigt, fint och avkopplande, säger högstadieeleven Nelly Berglund efter konserten.

Kulturgaranti för barn och unga

Från och med hösten 2024 breddar regionen kulturutbudet för barn och unga under skoltid. Blekingemodellen går från att tidigare innefatta scenkonst (musik och teater, dans och nycirkus) till att vara en breddad kulturgaranti som även innefattar kulturarv, litteratur och film.

Christina Vermandis, producent på Musik i Blekinge, är med och arrangerar storföreställningarna som också är en del av den nya utformningen av Blekingemodellen.

– Det unika med Blekingemodellen är att vi samordnar produktionen och skolorna, det gör att det blir kostnadseffektivt för regionen. Vi får mycket kultur och musik för barnen, säger Christina Vermandis.

Två kvinnor framför en vepa med texten Blekingemodellen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektet vill ge alla möjligheten att ta del av kultur oavsett förutsättningar – hör mer om Blekingemodellen i klippet. Foto: SVT

Blekingemodellen

Blekingemodellen har funnits sedan 1990-talet och är en regional kulturgaranti. Kulturupplevelserna samordnas på regional nivå och samfinansieras av region och kommuner, och sker under skoltid så att barnen får samma förutsättning att uppleva kultur oavsett bakgrund eller var i regionen de bor.

Källa: Region Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.