Foto: Johan Nilsson/TT

Vårdpersonal i Blekinge får vänta på fjärde dosen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa vecka kan Blekingebor mellan 18 och 64 år utan riskgrupp börja boka tid för fjärde dosen vaccin mot coronaviruset. Däremot får sjukvårdspersonal i länet vänta ytterligare på sina påfyllnadsdoser – regionen vill invänta ett anpassat vaccin.

Folkhälsomyndigheten har tillsammans med regionerna landat i en nationell plan kring vaccindos 4 mot covid-19, som rör alla mellan 18 och 64 år utan riskgrupp.

Utöver nationella planen väljer Region Blekinge att göra ett tillägg.

– Personalen är inte en prioriterad grupp för Folkhälsomyndigheten, men däremot har vårt smittskydd fattat ett beslut om att vi bör vaccinera vår vård- och omsorgspersonal med ett variantanpassat vaccin. Detta för att personalen inte ska sprida smitta till de mest känsliga, förklarar Anna Tegel, vaccinsamordnare i Region Blekinge.

Men länets sjukvårdspersonal får vänta på sina påfyllnadsdoser, för det är oklart när de doserna kommer.

– Det vaccinet ska vara bättre för att hindra smittspridning medan de andra sorterna förhindrar svår sjukdom och död och det vill vi ge till äldre personer i första hand, säger Anna Tegel.

Blekinges vaccinationsplan

Däremot kan Blekingebor mellan 18 och 64 år utan riskgrupp boka sig för påfyllnadsdos, med start 1 september.

– Det är ju högst frivilligt, det är upp till var och en hur man vill göra. Vårt smittskydd rekommenderar dock att ta den om man har någon i riskgrupp i sin närhet, säger Anna Tegel.

Sedan i våras har personer över 65 år varit rekommenderade att boka tid för den fjärde dosen. Äldre på särskilt boende eller som har hemsjukvård vaccineras av kommunpersonal.

Det ska ha gått fyra månader sedan den tredje dosen gavs. Bokningen sker via 1177:s hemsida och det går att boka på flera av länets vårdcentraler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.