Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robert Lindén blir landets första sverigedemokratiske ordförande i en regionstyrelse, när de tar över makten i Region Blekinge tillsammans med M och KD. Foto: Jennifer Alm/SVT

Klubbat: Nu styr Sverigedemokraterna i Region Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Efter en utdragen debatt valdes i dag Robert Lindén (SD) till regionstyrelsens ordförande i Blekinge. Han blir därmed den första sverigedemokraten i landet att inneha den posten.

Beslutet kom efter att Kristdemokraterna valde att lämna koalitionen med Socialdemokraterna och Centerpartiet. Något som väckt starka känslor hos det tidigare styret. Under dagens debatt ifrågasattes vid flera tillfällen att partiets gruppledare Deborah Lind inte fanns på plats.

– Region Blekinge är i en otroligt ansträngd situation. Det hade förtjänat ett stabilare styre, sa Christina Mattisson (S), avgående regionråd.

– Jag är tillförordnad gruppledare, och Deborah Lind har ett ordinarie arbete där hon i dag har en obligatorisk utbildning, och det tycker jag att man ska respektera, svarade Anna Ekberg (KD).

Det nya styret röstades igenom med 30 röster mot 27.

Se klippet ovan för att höra Robert Lindéns (SD) och Christina Mattissons (S) reaktioner på maktskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.